Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

"Britse premier Boris Johnson overweegt parlement 5 weken te sluiten in aanloop naar brexit"

De Britse premier Boris Johnson heeft bij de attorney general, een juridisch adviseur van de regering, geïnformeerd of hij het parlement 5 weken kan sluiten in de aanloop naar de brexit. Dat schrijft The Observer op basis van een gelekte e-mail. Op die manier wil hij een verder uitstel van de uitstap uit de EU vermijden.

Het Britse parlement 5 weken lang sluiten: dat is wat Boris Johnson klaarblijkelijk overweegt in de aanloop naar de brexit, de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie die op 31 oktober staat gepland.

De Britse premier heeft hiervoor advies ingewonnen bij de attorney general, een belangrijke juridisch adviseur van de regering. Dat schrijft The Observer, een onderdeel van de Guardian Media Group, op basis van een gelekte e-mail.

De sluiting die Johnson mogelijk voor ogen heeft, zou op 9 september beginnen. Het parlement zou dan gesloten blijven tot aan de laatste EU-top vóór de brexit. Die vindt op 17 en 18 oktober plaats. Op die manier zou hij willen vermijden dat de parlementsleden een (no-deal)brexit op het laatste moment opnieuw kunnen uitstellen.

Nog volgens The Observer luidt het advies van de attorney general dat een sluiting van het parlement wel degelijk mogelijk is, tenzij anti-brexitstemmen een sluiting succesvol aanvechten in een rechtbank.

Zowel leden van Labour (de oppositie) als EU-gezinde Conservatieven (de partij van Johnson) reageren furieus op het bericht. Ze noemen de mogelijke ingreep een affront voor de democratie en erg onverantwoordelijk.

Meest gelezen