AFP or licensors

Coup de théâtre op G7-top: regeringsvliegtuig met Iraanse minister van Buitenlandse Zaken landt in Biarritz

In Biarritz, in Frankrijk, waar de G7-top plaatsvindt, is vanmiddag een regeringsvliegtuig van Iran geland met aan boord minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif. Hij kwam er op uitnodiging van de Franse minister van Buitenlandse Zaken Le Drian en is vanavond alweer vertrokken. Er zouden geen gesprekken met de VS op het programma hebben gestaan. 

Coup de théâtre vanmiddag tijdens de G7-top: op de plaats waar de leiders van de grote democratieën in de wereld én de EU dit weekend samenzitten, is een Iraans regeringsvliegtuig geland. 

Aan boord zat de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif. Hij heeft een onderhoud gehad met de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian.  Dat werd bevestigd door het Elysée.

De woordvoerder van Zarif zei dat de minister naar Biarritz was gekomen op uitnodiging van zijn Franse collega. De uitnodiging kan dan ook gezien worden als een poging om de diplomatieke gesprekken met Iran weer op gang te brengen. De Fransen lijken cavalier seul te hebben gespeeld, want de Amerikaanse president Donald Trump was op voorhand niet ingelicht en geschrokken door het nieuws.

(Lees verder onder de tweet met het vluchtpad van het Iraanse regeringsvliegtuig.)

De woordvoerder van Zarif bevestigt op Twitter dat er geen gesprekken met de Amerikaanse G7-delegatie waren gepland.  De Franse president Macron en de Amerikaanse president Donald Trump hebben zaterdag wel nog twee uur lang samengezeten en zouden uitvoerig over Iran hebben gesproken. 

Macron zei vandaag ook dat de G7-leiders gisteren over Iran gesproken hebben, waarin twee gemeenschappelijke krachtlijnen werden uitgezet. "Ten eerste wil geen enkel G7-lid dat Iran ooit nucleaire wapens zal hebben. Ten tweede zullen alle G7-leden zich inzetten voor stabiliteit in de regio. "

Iran-deal

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif was vrijdag nog in Parijs bij de Franse president Emmanuel Macron om te praten over het nucleaire akkoord, dat de VS in mei heeft opgezegd. 

(Lees verder onder de tweet van Zarif over zijn ontmoeting met Macron.)

Volgens dat akkoord, dat vier jaar geleden werd gesloten, zou Iran zijn nucleaire programma drastisch inperken, in ruil voor de opheffing van de internationale sancties tegen het land.  

De deal werd destijds gesloten tussen Iran en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (de VS, het VK, Rusland, China en Frankrijk), plus Duitsland en de Europese Unie.

De opzegging door de VS leidde tot verhoogde spanningen tussen Iran, de VS en Groot-Brittannië, onder meer in de Straat van Hormuz, een belangrijke scheepvaartroute voor petroleumtankers in de Golf.

Bekijk hieronder het verslag gevolgd door uitleg van Jan Balliauw uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen