Geert Bourgeois (links) en Didier Reynders (archieffoto).
BELGAIMAGE

Geert Bourgeois (N-VA): "Enkel steun voor Didier Reynders als Eurocommissaris als hij Vlaamse belangen verdedigt"

Didier Reynders (MR) moet als Eurocommissaris de Vlaamse jobs en economische belangen in het kader van de brexit verdedigen. Pas dan wil Europees Parlementslid en ex-Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zijn kandidatuur steunen, zo vertelt hij aan VRT NWS.

Niet bijster gelukkig, maar evenmin wraakzuchtig: dat is Geert Bourgeois (N-VA) naar eigen zeggen bij het nieuws dat de aftredende regering van Charles Michel (MR) Didier Reynders voordraagt als Europees commissaris voor België.

"Zoals u kunt vermoeden, ben ik daar niet zo gelukkig mee", vertelt de ex-Vlaams minister-president en huidig Europees Parlementslid aan VRT NWS. "Ik heb voor de voordracht van een Vlaming gepleit. Ten eerste omwille van het evenwicht, nu Charles Michel voorzitter van de Europese raad wordt."

"Ten tweede ook omdat het in de komende maanden en jaren in het kader van de brexit belangrijk is dat de Vlaamse belangen worden verdedigd. Vlaanderen is goed voor 87 procent van de Belgische uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk."

Het feit dat Vlaanderen de voorbije 2 legislaturen met Karel De Gucht (Open VLD) en Marianne Thyssen (CD&V) al de Eurocommissaris heeft geleverd én het feit dat Charles Michel door de Europese staatshoofden en regeringsleiders als voorzitter van de Europese raad is gekozen volgens een heel andere en losstaande procedure, wuift Bourgeois weg. "Opnieuw gaat een topfunctie naar een Franstalige liberaal. Het evenwicht is zoek."

Bourgeois belooft niet dat hij als Europees Parlementslid sowieso de kandidatuur van Reynders zal goedkeuren na zijn hoorzitting, een soort examen dat elke kandidaat-Eurocommissaris in het Europees Parlement moet doorstaan. "Zit hij op de lijn van de Franse president Emmanuel Macron die zich tegen een oplossing voor een harde brexit verzet? Of zit hij op de lijn van de Duitse bondskanselier Angela Merkel die wel tot een zachte landing wil komen, wat ik ook wil?"

Toch lijkt Bourgeois Reynders krediet te geven. "Ik ga me niet negatief of wraakzuchtig opstellen tegenover hem. Ik hoop dat hij een sterke portefeuille krijgt. Hij is intelligent, maar ik verwacht van hem een ondubbelzinnig engagement om de Vlaamse jobs en economie te verdedigen."

Meest gelezen