AFP or licensors

Israël bestookt Iraanse doelen in Syrië om "aanval met 'killer-drones' te voorkomen"

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben Iraanse doelwitten gebombardeerd in Syrië, in de buurt van de hoofdstad Damascus. Vanuit die locaties zouden Iraanse troepen van plan zijn geweest om Israel aan te vallen met drones.

Afgelopen nacht waren er in de Syrische hoofdstad Damascus luide knallen te horen: het geluid van afweergeschut dat enkele Israëlische raketten uit de lucht schiet. Volgens het Syrische leger kon het de meeste raketten onderscheppen, maar Israël zegt dat het verschillende militaire installaties in de buurt van Damascus heeft geraakt.

'Killer drones'

Doelwit waren Iraanse troepen in Syrië. Iran is een bondgenoot van de Syrische president Assad. Het Syrische leger krijgt steun van de Iraanse Revolutionaire Garde in de strijd tegen anti-regeringsrebellen en opstandelingen. Maar volgens Israël planden de Iraanse troepen vanuit die locaties bij Damascus ook aanvallen met 'killer drones' op Israël: een soort 'kamikaze'-drones, geladen met explosieven.

Het is opmerkelijk dat Israël zelf het nieuws over de aanval naar buiten brengt. Het Israëlische leger voert wel vaker luchtaanvallen uit op doelwitten in Syrië, maar communiceert daar normaal gezien nooit over. Op Twitter zegt de Israëlische premier Netanyahu dat Iran "nergens immuniteit heeft."

Drones neergestort

Ook boven Beiroet, in Libanon, waren er vannacht ontploffingen te horen. Niet van afweergeschut, maar van twee drones. Volgens de sjiitische militie Hezbollah - ook een bondgenoot van Iran - is één Israëlische drone boven Beiroet ontploft en is een andere neergestort. Het incident gebeurde enkele uren na de aanval van het Israëlische leger in Syrië. 

Wat er precies gebeurd is, is nog onduidelijk. Israël bevestigt noch ontkent. Het land reageert niet op "buitenlandse berichten", klinkt het.

Meest gelezen