AFP or licensors

Klimaatorganisaties betogen met omgekeerde portretten van president Macron tegen G7

In de Zuid-Franse stad Bayonne hebben honderden mensen actie gevoerd tegen het milieu- en klimaatbeleid van de G7-landen. De actievoerders hadden portretten van Emmanuel Macron bij zich, die waren weggehaald uit de Franse gemeentehuizen. De portretten van de Franse president werden ondersteboven gehouden. 

"Met deze actie willen we het gebrek aan betekenis van het beleid van Macron aantonen", zo legde een van de actievoerders uit. De Franse president werd op spandoeken ook "de kampioen van de blabla" genoemd.

De portretten werden de voorbije maanden weggehaald uit de Franse gemeentehuizen. Dat gebeurde tijdens de actie "Macron haakt af" waarbij opgeroepen werd tot die "niet-gewelddadige daad van burgerlijke ongehoorzaamheid".

De manifestanten willen dat er snel concrete maatregelen worden genomen met het oog op een sociaal rechtvaardige aanpak van de klimaatverandering, zo zegt Cécile Marchand, van de klimaatbeweging ANV Cop 21, een van de initiatiefnemers van de mars.

Gisteren vonden ook al twee grote acties plaats tegen de bijeenkomst van de G7-landen. De grootste actie, waarbij 15.000 mensen van Hendaye naar de Spaanse grensstad Irun wandelden, verliep zonder incidenten. Bij een actie in Bayonne was het zaterdagavond wel tot incidenten gekomen tussen actievoerders en de politie.

AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen