N-VA niet te spreken over voordracht Reynders als Euro­commissaris: "Parlement moet zich buigen over deze ernstige zaak"

De N-VA noemt het "onaanvaardbaar" dat de federale regering Didier Reynders (MR) voordraagt als Eurocommissaris. "Deze federale regering begint steeds meer te lijken op een uitzendkantoor voor ministers in lopende zaken", zegt N-VA-fractieleider in de Kamer Peter De Roover. Hij vindt dat het parlement zich moet buigen over deze "ernstige zaak". 

Normaal gezien gebeurt de aanduiding van een Eurocommissaris bij de vorming van een nieuwe federale regering. Maar die regeringsformatie is nog niet eens begonnen. De voordracht kon niet meer op zich laten wachten, vandaar dat de regering in lopende zaken deze "dringende" beslissing nam.

De N-VA - die tot eind vorig jaar zelf in de federale regering zat - vindt dat de regering het parlement bij de beslissing had moeten betrekken. "Het is bijzonder spijtig om te moeten vaststellen dat deze regering in lopende zaken weer niet de democratische reflex heeft om het parlement in deze belangrijke beslissing te betrekken", zegt Kamerfractieleider Peter De Roover aan  persagentschap Belga.

"Het klopt dat er maandag een naam moest zijn, maar niemand zegt dat er tot dit weekend moest worden gewacht om hierover het gesprek aan te gaan", gaat hij verder in "De ochtend" op Radio 1. Volgens premier Michel zijn er "informele contacten" geweest met "alle democratische partijen", maar volgens De Roover is er alleszins niet gesproken met de N-VA. "Informele contacten, dat vertaal ik als achterkamerpolitiek. Mocht ik de premier zijn, dan zou ik niet zo uitspelen dat er op die manier zulke belangrijke beslissingen worden genomen."

Beluister hier het gesprek met De Roover in "De ochtend" of lees zijn reactie verder onder de audio:

Maar naast de "ondemocratische beslissing" vindt de N-VA het ook niet kunnen dat de functie naar een Franstalige gaat. "Michel wordt voorzitter van de Europese raad, wat een Europese topfunctie is. Dat dan de Belgische Eurocommissaris - de tweede Europese topfunctie - opnieuw naar een Franstalige gaat, dat roept vragen op."

Michel is natuurlijk wel op een heel ander niveau verkozen. Het waren de Europese leiders die hem hebben aangeduid. En dat heeft eigenlijk niets met de Belgische politiek te maken. Bovendien vonden de Franstaligen het na twee Vlamingen tijd dat de functie van Eurocommissaris opnieuw naar hen ging. "Hadden we Reynders aangeduid vooraleer Michel verkozen was als Europees president, dan was dat inderdaad logisch", zegt De Roover. "Maar nu wisten we al dat Michel naar Europa ging. Dan moet je daar rekening mee houden."

Het zou een minimum aan fatsoen geweest zijn als de functie naar een Vlaming ging

En dan is er ook de brexit, de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. "Daar zullen we de komende maanden en jaren mee geconfronteerd worden en vooral Vlaanderen zal daardoor getroffen worden. Het was een minimum aan fatsoen geweest als de functie naar een Vlaming ging, als je alles optelt." Dat CD&V en Open VLD - die samen met de MR in de regering in lopende zaken zitten - akkoord gingen met de voordracht is dan ook "onbegrijpelijk", zo klinkt het.

De N-VA zal naar eigen zeggen de komende dagen bekijken wat ze nu zullen doen. "Dit is een ernstige zaak, waarin het parlement miskend is", zegt hij nog aan VRT NWS. "Patrick Dewael (de tijdelijke Kamervoorzitter, red.) zou eigenlijk uit zichzelf het parlement bijeen moeten roepen en niet wachten tot hij daartoe wordt opgeroepen. Hij moet als voorzitter opkomen voor de belangen van de eigen instellingen."

Bracke (N-VA): "Beste Europese bod"

Opvallend: Siegfried Bracke, die tot voor kort gemeenteraadslid, Kamerlid en zelfs Kamervoorzitter was voor de N-VA, noemt Reynders op Twitter "ons beste Europese bod". "Ik denk dat alles in acht genomen, Didier Reynders ons beste Europese bod is", schrijft Bracke. "Ik kan getuigen: zeer slimme mens, zeer handig ook, met ervaring om u tegen te zeggen en in het buitenland zeer gerespecteerd."

"Van een gewezen parlementsvoorzitter verwacht ik eigenlijk dat hij het belang van het parlement ten volle ondersteunt", reageert De Roover. "Dat Reynders verstandig en handig is, daar is geen discussie over, al heeft hij die kwaliteiten niet altijd in het voordeel van Vlaanderen ingezet. Reynders heeft al verschillende keren geprobeerd om een internationale topjob te bemachtigen. Hij wilde blijkbaar voor elke prijs weg uit de Belgische ellende." 

Open VLD en CD&V

Bij Open VLD en CD&V geven ze geen interviews over de aanstelling. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten wenst Reynders op Twitter wel veel succes, "in het kader van de sterke Europese traditie van ons land en van de liberale familie". 

CD&V reageert enkel schriftelijk aan VRT NWS. "De vorige twee Europese Commissarissen voor België waren Nederlandstalig. Binnen die logica heeft CD&V zich niet verzet tegen de kandidatuur van Reynders die volgens de premier aanvaardbaar was binnen en buiten de regering."

Bekijk hieronder de analyse van professor politicologie Dave Sinardet en politiek analyst Rik Van Cauwelaert uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen