De Amerikaanse astronaute Anne McClain landt in Kazachstan na een missie in het ISS.

NASA onderzoekt mogelijk eerste misdrijf in de ruimte

NASA-astronaut Anne McClain wordt beschuldigd van identiteitsfraude en het ongeoorloofd bekijken van de bankrekening van haar ex. Op zich niet zo opmerkelijk, maar ze beging die overtredingen toen ze in het ruimtestation ISS was, enkele maanden geleden. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie stelt een onderzoek in. Als de feiten kloppen, zou het volgens juristen het eerste misdrijf in de ruimte zijn.

NASA onderzoekt mogelijk het eerste misdrijf dat gepleegd werd in de ruimte. De Amerikaanse krant de New York Times schrijft dat de gedecoreerde astronaute Anne McClain beschuldigd wordt van misdrijven in het Internationaal Ruimtestation. Ze nam daar deel aan een missie van zes maanden, de eerste helemaal vrouwelijke ruimtewandeling ooit.

McClain was verwikkeld in een bittere echtscheidings- en voogdijstrijd met haar partner Summer Worden. Worden is een voormalig inlichtingenofficier en ze gebruikte haar ervaring om te achterhalen dat haar ex-partner haar rekening had gecheckt. Toen ze bij haar bank vroeg om de coördinaten van computers die de voorbije maanden haar rekening hadden bekeken, was er één computer bij die geregistreerd stond bij de NASA.

Al snel werd duidelijk dat de astronaute McClain in het ISS Wordens bankrekening had bekeken, zonder haar toestemming. De familie van Worden heeft klacht ingediend bij de NASA, onder meer voor identiteitsdiefstal.

De advocaat van McClain ontkent dat er iets illegaals is gebeurd. De astronaute deed naar eigen zeggen wat ze altijd had gedaan: met wederzijdse toestemming de familiefinanciën controleren.

Juridisch kluwen

Het mogelijke misdrijf zou kunnen leiden tot een juridisch kluwen. De vijf ruimteagentschappen die betrokken zijn bij het ISS - de VS, Rusland, Japan, Europa en Canada - hebben duidelijke procedures omtrent jurisdictie. Maar tot nu toe is het nog nooit gebeurd dat iemand beschuldigd werd van criminele feiten in de ruimte of in het internationale ruimteagentschap ISS.

Een rechtszaak over bankcommunicatie in de ruimte zou ook bij de NASA erg moeilijk kunnen liggen. Het Amerikaans ruimteagentschap staat niet te trappelen om zijn hoogst gevoelige computernetwerken open te stellen voor advocaten. Maar dit soort juridische problemen zal zich vaker en vaker voordoen, nu mensen alsmaar meer tijd doorbrengen in de ruimte.

Meest gelezen