De Britse premier Boris Johnson  en  de Amerikaanse president Donald Trump

Donald Trump op G7-top: "Boris Johnson is de juiste man om het Verenigd Koninkrijk uit EU te halen"

De Britse premier Boris Johnson is de juiste man om het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie te halen, dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd op de G7-top in Frankrijk. Trump heeft de Britse premier ook een “zeer groot handelsakkoord” beloofd. Het was de eerste ontmoeting tussen de twee politici sinds Johnson premier van het Verenigd Koninkrijk is geworden.

Trump en Johnson hebben elkaar deze ochtend ontmoet tijdens de top in de Zuid-Franse stad Biarritz. De Amerikaanse president gaf aan dat hij veel verwachtte van de toekomstige gesprekken over een Brits-Amerikaans handelsakkoord na de brexit. "Er zal geen anker meer aan hun enkel hangen", aldus Trump, in een verwijzing naar de EU.

Nog volgens Trump wordt het wellicht "een zeer groot handelsakkoord, groter dan we ooit gehad hebben". Trump en Johnson lijken het er ook over eens dat het Britse gezondheidsstelsel NHS geen deel moet uitmaken van de overeenkomst. Trump prees Johnson ook als de juiste man om het VK uit de EU te halen. 

Johnson: "Liever handelsvrede"

Ook het handelsconflict tussen de VS en China kwam tijdens het gesprek aan bod. "Ik feliciteer de president met al wat de Amerikaanse economie bereikt. Het is geweldig om dat te zien",  zei Johnson. "Onze visie over de handelsoorlog is dat we eerder voorstander zijn van handelsvrede", vervolgde de Britse eerste minister. "We houden niet van handelstarieven."

Onze visie over de handelsoorlog is dat we eerder voorstander zijn van handelsvrede. We houden niet van handelstarieven.

Boris Johnson

De Amerikaanse president liet van zijn kant verstaan dat zijn bondgenoten de handelsoorlog lijken te "respecteren". Niemand heeft gevraagd om het handelsconflict met China terug te schroeven, zo klonk het nog.

De vraag van een journalist, die wilde weten of Trump geen bedenkingen had bij een escalerend handelsconflict met China, beantwoordde de Amerikaanse president kort met: "Ik heb overal bedenkingen bij". Tot slot kondigde Trump nog aan "heel dicht" bij een groot handelsakkoord met Japan te staan.

 De Britse premier Boris Johnson  en  de Amerikaanse president Donald Trump

Bekijk hieronder het verslag gevolgd door uitleg van Jan Balliauw uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen