4 ton vis sterft op mysterieuze wijze in vijver in Dilbeek

In de spaarvijver van Zierbeek, een gehucht van Schepdaal bij Dilbeek, zijn duizenden vissen op onverklaarbare wijze gestorven. Samen goed voor 4 ton. De oorzaak zou volgens eigenaar Guy Vermeiren liggen bij wegenwerken in de buurt.

Sinds vrijdag is er iets mysterieus aan de hand in de spaarvijver van Zierbeek. Duizenden vissen sterven op onverklaarbare wijze. Guy Vermeiren, eigenaar van de vijver, kwam terug van Frankrijk en merkte toen het probleem op: "Honderden vissen dreven levenloos aan het wateroppervlak. Niemand weet hoe het komt."

Wegenwerken 

Brandweer en lokale politie kwamen meteen kijken wat er aan de hand was, maar ook zij konden weinig doen. Volgens Vermeiren zou de oorzaak kunnen liggen bij wegenwerken in de buurt. Bij werken aan de Jan de Trochstraat iets verder ontstond eerder een enorme rookwolk. "Daar kwam een stoflaagje vrij dat bleef liggen op auto's en zelfs maïsvelden. Door de wind werd het stof ook op het wateroppervlak geblazen. Ik vrees dat de vissen dat hebben opgegeten." 

Tienduizenden euro's

Vermeiren ziet ondertussen zijn levenswerk verloren gaan. "4 ton is gestorven. Een deel zit in vuilbakken, de anderen drijven nog op het water omdat ze zo minder stinken. Buurtbewoners komen klagen over stank, maar ik kan hier echt niets aan doen. Het is een tragisch voorval." Al meer dan 20 jaar is Vermeiren eigenaar van de spaarvijver. Hij verliest niet alleen z'n vissen, maar er is ook economische schade: "Vissen die groot genoeg zijn, worden verkocht in Schotland of Frankrijk. Door dit voorval gaan tienduizenden euro's in rook op." 

Meest gelezen