Brand in de Alvorada da Amazonia in Novo Progresso, in de Braziliaanse deelstaat Para.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Amazonewoud: G7-landen beloven vuur te helpen bestrijden en schade te herstellen

De leiders van de G7, de belangrijkste industrielanden, willen Brazilië en andere landen in het Amazonegebied helpen om de branden daar te bestrijden en de schade te herstellen. We zijn het hier allemaal over eens, zegt de Franse president Emmanuel Macron, die de top van de G7 in Biarritz voorzit. Het gaat zowel om technische als om financiële steun. Intussen gaat op sociale media de strijd tussen Bolsonaro en Macron voort.

Momenteel vergaderen de staatshoofden en regeringsleiders van de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Canada in de Franse badstad Biarritz. Een van de belangrijkste thema's: de branden in het Amazonewoud in Brazilië. Volgens het Braziliaanse Instituut voor Ruimte-onderzoek (INPE) woeden daar de ergste branden in jaren. De satellieten hebben volgens de meest recente data (bijgewerkt tot en met zondag 25 augustus, red) zeker 80.000 zogenoemde fire counts in heel Brazilië geregistreerd, 85 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Iets meer dan 42.000 daarvan zijn gedetecteerd in het Amazonewoud. Veel branden worden aangestoken om de bossen plaats te laten maken voor onder meer landbouwgrond. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro krijgt de wind van voren omdat hij volgens velen te weinig doet om die illegale ontbossing tegen te gaan. De Franse president Emmanuel Macron had het eind vorige week over een internationale crisis en plaatste het thema op de agenda van de G7, tot grote woede van president Bolsonaro.

Macron heeft zondagavond gezegd dat alle leiders van de G7 bereid zijn "om die landen die door de branden in het Amazonegebied getroffen zijn, zo snel mogelijk te helpen. Onze betrokken diensten leggen contact met alle landen, zodat we enkele heel concrete toezeggingen over technische en financiële hulp kunnen finaliseren."

Het Amazonewoud is het grootste regenwoud op onze planeet. Het is ongeveer 5,5 miljoen vierkante kilometer groot en strekt zich uit over 9 landen: Brazilië, Peru, Colombia, Venezuela, Bolivia, Guyana, Suriname, Ecuador en Frans-Guyana. Het grootste deel van het Amazonewoud, ongeveer 60 procent, ligt op Braziliaans grondgebied.

"Het gaat om Braziliaans grondgebied, maar het regenwoud is een mondiale kwestie", zegt de Duitse bondskanselier Angela Merkel. "We moeten gemeenschappelijke oplossingen vinden." De Britse premier Boris Johnson heeft gezegd dat het Verenigd Koninkrijk 10 miljoen Britse pond uittrekt om het Amazonewoud te beschermen.

Op deze kaart is het Amazonewoud in het groen aangeduid. Het ligt niet alleen in Brazilië maar ook in een aantal buurlanden.

Leonardo DiCaprio: 5 miljoen dollar voor Amazonegebied

Earth Alliance, een organisatie die werkt rond klimaatverandering en de steun krijgt van onder andere acteur Leonardo DiCaprio, belooft 5 miljoen dollar voor het behoud van het Amazonewoud. Daarvoor heeft Earth Alliance een noodfonds opgericht: Amazon Forest Fund. Dat wil geld ophalen om lokale partners en inheemse gemeenschappen te steunen bij hun inspanningen om gevoelige Amazonegebieden te beschermen.

De middelen gaan naar vijf plaatselijke organisaties: Instituto Associacao Floresta Protegida (Kayapo), Coordination of the Indigenous Organizations of the Brazilian Amazon (COIAB), Instituto Kabu (Kayapo), Instituto Raoni (Kayapo) and Instituto Socioambiental (ISA). "Het grootste regenwoud ter wereld vormt een kritiek onderdeel van de globale oplossing voor het klimaatprobleem", schrijft DiCaprio in een Instagram-post. "Zonder de Amazone kunnen we de opwarming van de aarde niet onder controle houden."

Earth Alliance werd in juli mee opgericht door DiCaprio, zakenvrouw Laurene Powell Jobs (de weduwe van Steve Jobs, red) en software-tycoon Brian Sheth. De organisatie wordt geleid door een onafhankelijk team van wetenschappers en natuurbeheerders. Belangrijkste doel: beschermen van ecosystemen, toezien op klimaatgerechtigheid, hernieuwbare energie ondersteunen en rechten van inheemse volken veiligstellen.

(lees verder onder de Instagram-post)

Bolsonaro: "Verneder die gast toch niet zo"

De lucht tussen Brazilië en Frankrijk lijkt intussen nog altijd niet opgeklaard. President Bolsonaro beschuldigde zijn Franse collega Macron vorige week van een voorbijgestreefde kolonialistische mentaliteit. Op Facebook deed hij afgelopen weekend nog een duit in het zakje, dit keer aan het adres van Brigitte Macron, de echtgenote van de Franse president.

Op 24 augustus publiceerde Bolsonaro een video waarin hij aankondigde dat militaire vliegtuigen zouden worden ingezet bij het blussen van de branden. Zijn fans reageerden massaal. Een van de commentaren met de meeste likes was een fotomontage van de twee presidentiële koppels: Emmanuel (41) en Brigitte (66) Macron versus Jair (64) en Michelle (37) Bolsonaro. De Braziliaanse presidentsvrouw is veel jonger dan de Franse. De commentaar bij de foto luidde: "Waarom denk je dat Macron zo op de kap van Bolsonaro zit? Het is jaloezie". Bolsonaro reageerde spottend: "Verneder die gast toch niet zo, Kkkkkkk (wat neerkomt op lol, laughing out loud, red).

(lees verder onder de afbeelding)

Ook de Braziliaanse minister van Onderwijs Abraham Weintraub laat zich opmerken met een giftige tweet richting Macron. "Macron is niet bekwaam om zich uit te spreken in dit debat. Het is gewoon een opportunistische idioot die de steun van de Franse landbouwlobby zoekt", schreef Weintraub op Twitter. "Frankrijk is een land van extremen. Er komen grote mannen uit voort zoals Descartes of Pasteur, maar ook  collaborateurs" onder het naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Ze hebben een president zonder karakter gekozen", aldus de minister nog.

Meest gelezen