Boekenjagers houden massale boekendropdag

Als je morgen ergens in het straatbeeld een boek ziet liggen, hoef je niet meteen te denken dat iemand het daar verloren is. Het zal er hoogstwaarschijnlijk doelbewust gelegd zijn door een boekenjager, want zij organiseren morgen een massale boekendropdag.

De Boekenjagers verjaren morgen, ze vieren hun derde verjaardag. Daarom hebben hun leden opgeroepen om morgen massaal boeken te droppen in verschillende steden. "Het doel is om in elke Vlaamse stad een boek te leggen", vertelt oprichtster Veerle Nijs.

Boeken verstoppen

De Boekenjagers droppen dagelijks gratis boeken over heel Vlaanderen. Op die manier hopen ze de vinder een plezier te doen en willen ze de mensen aanzetten tot lezen. Ze verstoppen een boek op een openbare plaats en op Facebook geven ze dan hints over de verstopplaats. Zelf meedoen is trouwens heel gemakkelijk. "Als je zin hebt om mee te doen, neem je thuis gewoon een boek dat je niet meer leest uit je boekenkast", zegt Nijs. "Dat stop je dan in een diepvrieszakje met een boodschap erbij, zodat mensen weten dat het een zwerfboek is." De Boekenjagers vragen ook om de vondst te melden op hun Facebookpagina.

Extra veel kinderboeken

Op de Facebookpagina kan je ook zien waar er nog boeken verstopt liggen. Op een gewone zomerse zondag worden gemakkelijk 150 à 200 boeken gedropt. "Kinderen vinden dat geweldig", vertelt Nijs. "Nu in de vakantie zorg ik ervoor dat ik ook extra veel kinderboeken verstop, in speeltuintjes ofzo."

Record verbreken

Met hun actie hopen De Boekenjagers het record te verbreken. Dat ligt momenteel vast op 252 boeken. Via een poll kunnen De Boekenjagers laten weten in welke stad ze een boek zullen droppen. Zo weet iedereen welke stad nog een dropper nodig heeft. Voor Limburg zijn er bijvoorbeeld nog droppers nodig in Voeren, Herstappe en Heers.

In drie jaar tijd zijn De Boekenjagers uitgegroeid tot een groep van 50.000 leden. Ze zijn daarmee de grootste boekencommunity van Vlaanderen.

  

Meest gelezen