© VRT - 2019

De cijfers na "Thuis"-verhaallijn over spoorlopen: helft Vlamingen kwam via aflevering in contact met problematiek 

Bijna 53 procent van de Vlamingen kwam via "Thuis" in contact met de problematiek van het spoorlopen. Dat blijkt uit een onderzoek van de VRT-studiedienst, twee maanden na de bloedstollende aflevering waarin Bill aangereden werd door een trein toen hij zijn zoon wilde helpen die op de sporen gevallen was.

Spoorlopen is en blijft levensgevaarlijk. Om de problematiek onder de aandacht te brengen, werkten één en Infrabel samen aan een (dodelijke) verhaallijn in "Thuis" over spoorlopen. Eind juni zagen 1,2 miljoen kijkers zo hoe Bill in "Thuis" aangereden werd door een trein toen hij zijn zoon Joren in veiligheid wilde brengen. 

Wat was de impact van die verhaallijn nu? Om daar een beter zicht op te krijgen, deed de studiedienst van VRT na de seizoensfinale een onderzoek bij 1.320 Vlamingen om na te gaan hoeveel mensen er precies in contact kwamen met de problematiek van het spoorlopen. En dat zijn er véél. Uit de enquête blijkt dat 53 procent van de Vlamingen – vooral vrouwen en jongeren - via "Thuis" in contact kwam met het thema. Bijna 1 op de 3 ondervraagden haalt ook aan dat ze zonder “Thuis” nooit in aanraking komen met het onderwerp. Het merendeel noemt de samenwerking tussen één en Infrabel "positief".

Sensibiliseren én actie ondernemen

Na de verhaallijn in "Thuis" ondernam iets meer dan 20 procent van de Vlamingen ook actie: ze praatten met familie of vrienden over spoorlopen, waren actief op sociale media, raadden anderen aan om naar "Thuis" te kijken of zochten informatie op over spoorlopen. Wie naar de aflevering in "Thuis" keek, gaf ook aan om vanaf nu extra voorzichtig te zijn aan treinsporen. 

Infrabel: "Nieuwe doelgroep bereikt die we anders moeilijk bereiken"

Infrabel is zeer tevreden met de samenwerking. "We hebben een nieuwe doelgroep bereikt, die we anders moeilijk bereiken. Het is zeker belangrijk dat we de jongeren bereiken, want jong geleerd is oud gedaan."