Videospeler inladen...

Drie hittegolven in één jaar: ongezien sinds 1947, maar hittegolven zijn laatste jaren "gewoon" geworden

Het is nu officieel: er is een hittegolf, de derde al dit jaar. Het is voor het eerst in 72 jaar dat dit gebeurt, maar hittegolven zijn de voorbije jaren steeds gewoner geworden, terwijl we er bijvoorbeeld in de volledige jaren 60 of jaren 80 geen enkele hadden. 

Limburg was gisteren al de eerste om een (lokale) hittegolf aan te kondigen, maar dat gebeurde op basis van waarnemingen in Kleine Brogel. De officiële en algemeen gebruikte referentie is die van Ukkel, en daar is het vanmiddag wellicht zover.

Donderdag (24,4 graden) lukte het nog net niet, maar vanaf vrijdag klommen we in Ukkel boven de 25 graden. Vanaf zondag gingen we dan weer over 30 graden, net als gisteren en vandaag. En daarmee voldoen we aan de voorwaarden voor een hittegolf: minstens vijf opeenvolgende zomerdagen (warmer dan 25 graden) waarvan drie tropische dagen (boven 30 graden). 

Van 1 op 4 jaar naar gemiddeld 1 per jaar

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres zei het enkele weken geleden nog in een emotionele toespraak: "Het zijn geen zomers meer zoals die van onze grootouders." Uit de cijfers van David Dehenauw van het KMI blijkt een heel duidelijke trend. Terwijl we in de jaren 70, 80 en 90 samen 7 hittegolven op 30 jaar beleefden, zijn dat er sinds de eeuwwisseling 14 op amper 20 jaar.

Nog sterker wordt het als we de laatste 10 jaar bij elkaar nemen: 10 hittegolven, gemiddeld eentje per jaar, en dat terwijl we er bijvoorbeeld in de hele jaren 60 en de hele jaren 80 geen enkele hadden. 

Dat we nu aan drie op een jaar zitten, is niet meer gebeurd in 72 jaar, maar het is geen absoluut record. In het speciale jaar 1947 hadden we er vier, maar dat was toen nog vrij geïsoleerd. Terwijl we hittegolven nu als vrij normaal zijn gaan ervaren, was dat vroeger echt wel een uitzondering. 

Vroeger hadden we gemiddeld één hittegolf om de 4 jaar, terwijl we de laatste 10 jaar aan gemiddeld 1 per jaar komen

Laat op het seizoen

Sinds 2015 hebben we elk jaar minstens 1 hittegolf gehad. Bovendien valt de huidige hittegolf ook nog eens heel laat, op een moment dat de zon al wat minder sterk is dan in juni of juli, en de nachten wat langer zijn, wat voor meer afkoeling zorgt. Enkel in 2016 viel de hittegolf ook zo laat, en de voorbije 100 jaar is het maar vier keer gebeurd. 

De hittegolven komen trouwens niet alleen: "We hebben nu ook meer tropische dagen, meer zomerdagen, meer lentedagen, minder ijsdagen, minder vorstdagen en minder sneeuwdagen", zegt weerman Frank Deboosere. "Er is maar één schuldige, en dat is de klimaatopwarming." (bij een lentedag moet de temperatuur naar minstens 20 graden klimmen, bij een ijsdag blijft het de hele dag vriezen en bij een vorstdag daalt de minimumtemperatuur onder nul, nvdr.)

Ook morgen zou het eerst nog heel warm blijven, vooraleer een koufront vanuit het westen de warmte wegblaast en wegregent. 

Herbekijk hieronder de analyse van weerman Frank Deboosere in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen