EU-kandidatuur Reynders: N-VA bedankt voor commissievergadering als "schaamlapje"

Als het van N-VA afhangt, hoeft de Kamercommissie Buitenlandse Zaken niet meer "als schaamlapje" bijeen te komen over de nominatie van vicepremier Didier Reynders (MR) als Europees Commissaris. "Nu, nadat de beslissing gevallen is, de commissie samenroepen om kennis te nemen van een voldongen feit, is zinloos en zelfs eerder vernederend", zegt Kamerfractieleider Peter De Roover. In elk geval zal premier Michel vrijdag in de commissie over de zaak aan de tand worden gevoeld.

Afgelopen weekend was De Roover niet te spreken over de manier waarop Reynders naar voren is geschoven. Eerder had de N-VA, net als andere partijen, erop aangedrongen dat het parlement bij de besluitvorming zou worden betrokken. Dat had echter enkel zin tot het ogenblik waarop de formele kandidatuurstelling verstuurd zou worden, aldus De Roover.

Nu nog de commissie bijeenroepen, terwijl die geen impact meer kan hebben op de beslissing, hoeft voor hem niet meer. "Wanneer beslist moet worden, blijft elk initiatief voor parlementaire behandeling uit. Nu de commissie buitenlandse zaken laten misbruiken om toch nog een schijn van parlementaire betrokkenheid te suggereren, daar bedanken we dan ook weer voor", zegt De Roover. "Mosterd na de maaltijd kan het gerecht niet meer op smaak brengen. We vroegen het parlement te gebruiken, niet om het te misbruiken".

"Dit is een ernstige zaak, waarin het parlement miskend is", zei De Roover gisteren nog aan VRT NWS. "Patrick Dewael (de tijdelijke Kamervoorzitter, red.) zou eigenlijk uit zichzelf het parlement bijeen moeten roepen en niet wachten tot hij daartoe wordt opgeroepen." 

Vandaag klinkt het iets vager: "Wij zullen, hopelijk samen met andere fracties, de handelingsruimte van de restregering blijven afbakenen binnen de grenzen van de democratische legitimiteit. Ik roep de Kamervoorzitter en alle collega fractievoorzitters op de rol van het parlement nauwlettend te bewaken."

Hoe dan ook wordt ontslagnemend premier Michel vrijdag in het parlement ondervraagd over de voordracht van zijn partijgenoot Reynders. De commissie Buitenlandse Zaken komt daarvoor vervroegd bijeen.

Meest gelezen