Video player inladen...

Geert Bourgeois (N-VA): “Dat ik alleen wou wijken voor Bart De Wever als minister-president, is een kwakkel.”

Europarlementslid Geert Bourgeois (N-VA) ontkent dat hij alleen N-VA-voorzitter Bart De Wever wou aanvaarden als zijn mogelijke opvolger als Vlaams minister-president. Dat heeft hij gezegd in “Terzake”: “Het is een kwakkel die een eigen leven is gaan leiden.” 

“Ik ben blij dat ik er eindelijk eens kan op antwoorden, “zei Geert Bourgeois toen hij de vraag kreeg hoe dat nu eigenlijk zat met dat ik-wijk-alleen-voor-De-Wever. Waarop hij het verhaal staalhard ontkende: “Het is een kwakkel die een eigen leven is gaan leiden.”

Volgens Bourgeois is er eerst beslist dat hij geen kandidaat-minister-president zou zijn, en pas daarna met welke “frontmensen” N-VA naar de verkiezingen zou gaan: “Ik ben mee de architect daarvan. Ik heb gezegd: laat ons met drie frontmannen werken. En ik vond Jan Jambon uitermate geschikt om de geloofwaardige kopman te zijn voor de federale verkiezingen. En dat is ook zo beslist. Maar het is helemaal niet zo dat ik gezegd heb: ik ga niet opzij voor Jambon en ik doe dit alleen voor De Wever.“

Dat kandidiaat-premier Jan Jambon dan toch verkaste naar het Vlaamse niveau om daar formateur te worden, is volgens Bourgeois alleen te wijten aan de omstandigheden: “Er zit federaal op dit moment geen enkel schot in de zaak. Dan is beslist dat Bart De Wever de federale onderhandelingen – als die er komen – kan voeren en dat Jan Jambon de nieuwe minister-president wordt in Vlaanderen.  Maar dat is totaal los van mijn persoon, totaal. “

Bekijk hieronder het fragment uit "Terzake":

Video player inladen...

Meest gelezen