Video player inladen...

Hoe overleef je als acteur het grootste theaterfestival van de wereld? "Je moet over de tongen rollen"

Het grootste theaterfestival ter wereld, het Edinburgh Fringe Festival in Schotland, is afgelopen. Hoe hebben de Vlaamse inzendingen Charlotte Vandermeersch en Ontroerend Goed het beleefd, en hoe waren de reacties op hun voorstellingen? 

Na afloop van je eigen voorstelling meteen de scène beginnen dweilen om ruimte te maken voor een andere productie? In Vlaanderen zult u het de bekende actrice Charlotte Vandermeersch niet meteen zien doen, maar in Edinburgh was iedereen de afgelopen maand gelijk voor de wet. Je bent één van de duizenden acteurs die er proberen op te vallen.

Vandaag eindigt Edinburgh Fringe Festival, het grootste festival ter wereld, waar naar schatting 3.500 voorstellingen speelden, op meer dan 300 locaties. Actrice Marieke Dermul ging voor VRT NWS terug naar Edinburgh, om Charlotte Vandermeersch en Ontroerend Goed te interviewen. Hoe hebben ze het grootste theaterfestival ter wereld overleefd?

De voorstelling "Buzz" van Charlotte Vandermeersch, over Buzz Aldrin, de tweede man op de maan, kreeg mooie recensies in de Engelstalige pers. Zij stond voor de eerste keer op het festival. Haar advies? "Geloven in uw eigen ding en ervoor zorgen dat je team goed aan elkaar hangt."

Het lukt ons vrij goed om talk of the town te zijn. We worden omschreven als deugnieten

Het theatergezelschap Ontroerend Goed is al jarenlang een vaste gast in Edinburgh, en met succes. Het gezelschap won (opnieuw) een Fringe First Award, voor hun voorstelling "Are we not drawn onward to new erA". Die prijs mag in de kast, naast de zes andere Awards die het gezelschap de afgelopen jaren in Edinburgh won. David Bauwens, zakelijk leider van Ontroerend Goed, is blij met die waardering: "Je moet hier over de tongen rollen, en het lukt ons heel goed om talk of the town te zijn. We worden hier nog altijd omschreven als deugnieten, sinds een schandaalvoorstelling een paar jaar geleden." 

Bekijk hieronder het verslag van Marieke Dermul voor VRT NWS, vanuit Edinburgh:

Video player inladen...

Meest gelezen