AFP or licensors

Indonesische president bevestigt: nieuwe hoofdstad komt op het eiland Borneo

De nieuwe hoofdstad van Indonesië komt in de provincie Oost-Kalimantan op het Indonesische deel van het eiland Borneo. Dat heeft president Joko Widodo bekendgemaakt. Jakarta, de huidige hoofdstad van Indonesië op het eiland Java, is onleefbaar geworden, vooral door te veel verkeer, en zinkt weg in zee.

Eerder dit jaar, in april, maakte president Widodo bekend dat Jakarta zou worden vervangen als hoofdstad, en dat de nieuwe hoofdstad niet langer op het eiland Java zou liggen. Nu heeft hij ook de plaats bekendgemaakt waar die nieuwe stad moet komen: in de provincie Oost-Kalimantan op het eiland Borneo.

De nieuwe hoofdstad komt in een gebied dat deel uitmaakt van de regio's Noord-Penajam Paser en Kutai Kartanegara, in de buurt van de stad Balikpapan aan de kust van Borneo. Een nieuwe naam voor de stad is nog niet bekend.

Als het parlement de plannen van Widodo goedkeurt, zal volgend jaar worden gestart met de aanleg van de nieuwe hoofdstad. In 2024 start de verhuizing van parlement en regering vanuit Jakarta naar de nieuwe locatie. 

De verhuizing zal tot 30 miljard euro kosten. Een kleine 20 procent zal komen van Indonesië zelf. Voor het resterende bedrag wordt gerekend op samenwerkingsverbanden tussen de openbare en de privé-sector, en op particuliere investeerders. 

Naar Borneo

De verhuizing van de hoofdstad is geen verrassing. Al onder Soekarno, de eerste president van Indonesië, waren er plannen voor een nieuwe hoofdstad. Soekarno had daarvoor Palangkaraya, ook al op Borneo,  in gedachten, maar van het plan is uiteindelijk niets terechtgekomen.

De voorbije jaren is de nood aan een nieuwe hoofdstad steeds prangender geworden. De huidige hoofdstad Jakarta is een overvolle metropool met gigantische verkeersproblemen, en daarmee samenhangend; vervuiling. Bovendien dreigt een deel van de stad onder water te belanden als het zeepeil blijft stijgen. 

Een land dat een nieuwe hoofdstad kiest: het is ingrijpend, maar nu ook weer niet zó opmerkelijk. De voorbije decennia waren er wel meer landen die hun administratieve hoofdsteden verplaatst hebben naar nieuwere centra. Onder meer Brazilië, Nigeria en Kazachstan deden dat.

Wél uitzonderlijk, is dat de Indonesische regering besluit om de hoofdstad niet ergens een beetje landinwaarts in te richten, maar zelfs buiten het hoofdeiland Java. Naar het eiland Borneo dus. Borneo (of Kalimantan) is aantrekkelijk omdat het centraler in het land ligt, veel minder bevolkt is dan Java en minder last heeft van aardbevingen dan de rest van Indonesië. Wel heeft het cultuurhistorisch minder weerklank dan Java, waar meer dan de helft van de Indonesiërs wonen, goed voor 145 miljoen.

Indonesië is de grootste eilandenstaat ter wereld en telt in totaal 265 miljoen inwoners.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen