Uitgaven voor kanker­behandeling lopen op tot meer dan 1 miljard euro, immuuntherapie zit in de lift 

De uitgaven voor behandelingen om kanker te bestrijden, zijn de afgelopen drie jaar met 73 procent gestegen. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard, en wordt bevestigd door het RIZIV. Volgens voorlopige cijfers gaf de ziekteverzekering in 2018 in totaal meer dan een miljard uit om behandelingen te voorzien voor Belgische kankerpatiënten, al wordt een deel van die prijs later terugbetaald door de producent. Een steeds groter deel van de uitgaven gaat naar immuuntherapie, een therapie die ons eigen afweersysteem inschakelt om kankercellen te bestrijden. 

In 2016 besteedde de Belgische ziekteverzekering nog zo'n 600 miljoen euro aan medicatie tegen kanker. Twee jaar later is dat al meer dan een miljard. Het gaat om een schatting. De producent, de farmabedrijven dus, storten namelijk nog een deel van de prijs terug. Daarvoor worden specifieke contracten afgesloten met de overheid. Pas na jaren wordt daardoor duidelijk wat de ziekteverzekering precies heeft betaald aan kankerbehandelingen, maar deze (bruto-)cijfers geven een goede indicatie. 

Een van de oorzaken van deze specta­culaire stijging is het succes van immuuntherapie: ­een behandeling die het afweersysteem stimuleert om de tumor aan te vallen. Hoewel slechts een beperkt deel van de patiënten immuuntherapie krijgt, bedragen de uitgaven intussen al vele malen meer dan die voor chemotherapie. Het aantal patiënten, en het aantal types kanker dat behandeld wordt met immuuntherapie, is de laatste jaren ook gestegen. 

Volgens de stichting Kom Op Tegen Kanker zijn de prijzen die de farmaindustrie vraagt voor nieuwe medicatie on­redelijk geworden. Soms gaat het om honderdduizenden euro's per patiënt. "Onze bezorgdheid is dat er ook nog heel veel andere behandelingen in ontwikkeling zijn", zegt Ward Rommel, de verantwoordelijke voor Zorg en Behandeling bij de stichting. "We zijn bezorgd dat de ziekteverzekering dat niet allemaal meer zal kunnen betalen, en dat niet elke patiënt nog toegang zal kunnen krijgen tot de beste zorg." 

Anderzijds zorgen die farmabedrijven ook mee voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen, zegt Marc Peeters, diensthoofd oncologie in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen. "De patiënt heeft vandaag in België meer kans op overleven, dankzij de investeringen in wetenschap, door de industrie en vanuit academische kant." Peeters is het wel eens dat "we moeten bekijken hoe we die kost beter onder controle kunnen brengen."

Bekijk hieronder het verslag "Het Journaal" (lees verder onder de video):

Video player inladen...

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) denkt er intussen aan om de ziekteverzekering alleen die behandelingen terug te laten betalen waarvan de patiënt effectief beter wordt, een zogenoemd "pay for performance"-principe. Als dat niet zo is, zou de producent zelf opdraaien voor de kosten. Een andere manier om de prijs te drukken, is door de prijs pas de laten stijgen als de behandeling zijn effectiviteit heeft bewezen.

Bekijk hieronder de reactie van Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) uit het journaal: 

Video player inladen...