NICOLAS MAETERLINCK

De Gucht over G7: "Misschien begint Trump zich te realiseren dat stuk van entourage gevaarlijker is dan hijzelf"

De top van de G7, de bijeenkomst van zeven van de belangrijkste industrielanden ter wereld, is vandaag aan zijn slotdag toe. Opvallend is hoe de Amerikaanse president Donald Trump zich tot nu relatief mild heeft opgesteld. "Dat wijst erop dat Trump zich misschien af en toe begint te realiseren dat hij niet om het even wat kan doen", klinkt de visie van oud-Europees commissaris van Handel Karel De Gucht (Open VLD). 

Op de top van de G7 bespreken de wereldleiders de verschillende issues die de wereldpolitiek op dit moment bezighouden. Een daarvan is het nucleaire akkoord met Iran, dat door de Verenigde Staten eerder dit jaar werd opgezegd. "Het afstappen van dat akkoord was een grove vergissing van Trump", dixit De Gucht. Totaal onverwacht bracht de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken gisteren een bezoek aan de Franse stad Biarritz, waar de G7-top dit jaar plaatsvindt, om over de kwestie te praten.

De Franse president Emmanuel Macron had dat bezoek geregeld, waarmee hij de Amerikaanse president Donald Trump in snelheid heeft genomen. Ondanks die stunt van Macron heeft Trump zich op de vlakte gehouden. Een groot verschil met vorig jaar, toen de Amerikaanse president de G7-top vervroegd verliet en zijn steun voor de slotverklaring introk na uitlatingen van de Canadese premier.

Wijst dat op een betere sfeer? "Het wijst er wel op dat Trump zich misschien af en toe begint te realiseren dat hij niet om het even wat kan doen", aldus de voormalige Europees commissaris Karel De Gucht in "De ochtend" op Radio 1. "Hij heeft ook laten doorschemeren dat hij zelf een beetje bijgedachten heeft bij de escalatie van het handelsconflict met China (ook een onderwerp op de G7-top, red.)."

"Ik heb zelf ook grote kritiek op China en de manier waarop zij handel drijven. Maar een van de grootste landen ter wereld compleet trachten te isoleren... Dat is niet doenbaar. Je moet je afvragen of dat de juiste politieke lijn is. Ik hoop dat zo'n G7 ertoe bijdraagt dat Trumps collega's op dat topniveau hem kunnen bijbrengen dat het allemaal iets ingewikkelder is dan meneer Trump zelf zou mogen denken. En misschien begint Trump zich ook te realiseren dat een stuk van zijn entourage gevaarlijker is dan hijzelf", aldus Karel De Gucht.

Brexit: "Waar ben je mee bezig, Boris?"

Ook de brexit komt ter sprake op de G7. De Gucht verwacht wat dat betreft geen concrete resultaten van de topbijeenkomst. 

"De staatshoofden en regeringsleiders willen daar niet vertrekken met iets dat ze hebben moeten toegeven", zegt De Gucht. "Maar ik denk dat zo'n bijeenkomst wel zin heeft, zeker op dit bijzonder moeilijke moment."

"En Boris Johnson (de Britse premier, red.) gaat daar - hoop ik - misschien wel weg met de gedachte 'Waar ben ik eigenlijk mee bezig'. Johnson speelt het nu heel hard, het is een gokker. Hij spiegelt zich daarvoor aan Churchill, alleen heeft hij veel minder talent dan Churchill. Ik geloof niet dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt zonder akkoord. Ik kan mij goed inbeelden dat, misschien behalve Trump, de wereldleiders aan Johnson gezegd hebben 'Waar ben je mee bezig, Boris?' ''. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Beluister het interview met Karel De Gucht in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen