Videospeler inladen...

Tom Lanoye over de canon: "We gaan nieuwkomers toch niet vragen dat zij zich bekwamen in wat de meeste Vlamingen zelf niet weten?"

Tom Lanoye vindt het absurd dat de Vlaamse regering een canon zou gebruiken voor nieuwkomers, terwijl veel Vlamingen zelf grote gaten in hun kennis over de geschiedenis van onze streken hebben. Dat zegt hij in een gesprek met VRT NWS. Hij vreest ook dat de politiek zo'n lijst zou misbruiken om mensen uit te sluiten.

Een canon of een lijst met allerlei belangrijke namen en feiten uit de geschiedenis van de Lage Landen: dat wil de N-VA graag invoeren in het onderwijs én in het kader van de integratie van nieuwkomers in Vlaanderen, zo blijkt uit de startnota die Bart De Wever eerder deze maand aan CD&V en Open VLD voorlegde in het kader van de regeringsonderhandelingen.

Meteen rees forse kritiek op het voornemen, onder meer uit de mond van historicus Bruno De Wever (de broer van, nota bene). Ook auteur Tom Lanoye is een canon niet genegen. "Het zijn twee discussies", zegt hij in een gesprek met VRT NWS. "Je hebt de canon en je hebt het gebruik en vooral het misbruik van de canon."

Lijstjes vindt Lanoye naar eigen zeggen geweldig, maar hij vreest dat politici een canon vooral voor de uitvoering van hun ideologische agenda zullen misbruiken. "Als een canon wordt misbruikt om mensen uit te sluiten, wat zo zal zijn, en de niet-kennis ervan wordt bestraft, dan zit je met een politiek gebruik van kunst."

"Politici schrijven kunst voor met de bedoeling een identiteitskaart te maken op basis waarvan ze mensen kunnen uitsluiten. Telkens politiek zich met identiteitsbepaling moeit, gaat het om de kwestie van zuiverheid en wie het niet is. Het is altijd een exclusiviteit, een uitstotings­verschijnsel. Dat moeten we gewoon niet willen, niet als burger en ook niet als kunstenaar. Daaraan werk ik niet mee."

"Als je kunst in een politiek keurslijf steekt, zit je op de rand van het fascisme. Jozef Stalin (de Sovjetdictator, red.) zei: "Kunstenaars moeten de ingenieurs van de ziel zijn". We gaan toch het stalinisme op een nationalistische manier niet introduceren, mag ik hopen?"

"Geheugen, daarover moet het gaan. We moeten ons geheugen herstellen. De Vlamingen hebben wat dat betreft heel wat hiaten. We gaan toch niet aan buitenstaanders vragen dat zij zich moeten bekwamen in wat de meeste Vlamingen zelf niet kunnen opsommen?"

Hieronder kunt u het volledige gesprek met Tom Lanoye bekijken:

Videospeler inladen...

Op 13 augustus 2019 spaarde ook Bruno De Wever zijn kritiek op de canon niet in "Terzake". Die reportage kunt u hieronder bekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen