Macron botst weer met Bolsonaro na "buitengewoon respectloze" commentaar op zijn echtgenote

De Franse president Emmanuel Macron en zijn Braziliaanse ambtsgenoot Jair Bolsonaro zijn opnieuw stevig met elkaar gebotst. Ditmaal was de aanleiding niet (alleen) het brandende Amazonewoud, maar ook een seksistische uitlating van Bolsonaro aan het adres van Macrons echtgenote Brigitte. "Triest, triest", vindt Macron. "Maar in de eerste plaats triest voor Bolsonaro en zijn landgenoten." 

De voorbije dagen botsten Macron en Bolsonaro fel naar aanleiding van de vele bosbranden in het Amazonegebied. Macron wijst de uiterst rechtse Braziliaanse president met de vinger, omdat die landbouw laat voorgaan op het milieu. Macron noemde de bosbranden een internationale crisis die ook als dusdanig moeten worden aangepakt.  

Voor Bolsonaro getuigde die uitspraak van een kolonialistische mentaliteit, een verwijt dat hij ook vanmiddag herhaalde tijdens de G7-top in de Franse stad Biarritz. Door een internationale alliantie in het leven te roepen om het Amazonewoud te redden, zou Brazilië worden behandeld als "een kolonie of een niemandsland", zei Bolsonaro.  

Seksistisch commentaar

Maar het Amazonegebied is niet het enige onderwerp waarover beide presidenten met elkaar in de clinch zijn gegaan. Macron kwam in de marge van de G7-top ook terug op een seksistische uitlating die Bolsonaro op de sociale media zou hebben gedaan.

De Braziliaanse president reageerde op een Facebookpost, waarin een foto van Bolsonaro en zijn veel jongere vrouw naast een weinig flatterende foto van Macron en zijn veel oudere echtgenote was gezet. "Begrijpen jullie nu waarom Macron het gemunt heeft op Bolsonaro?", luidt de bijgaande commentaar. 

(lees voort onder de Facebookpost)  

Onder de foto heeft Bolsonaro (of toch iemand die zich bedient van zijn Facebookaccount) gereageerd. "Verneder die gast niet (lol)", klinkt het.

Op de G7-top kon Macron het niet laten om zijn ongenoegen uit te spreken over deze "buitengewoon respectloze" uitlatingen aan het adres van zijn echtgenote. "Wat kan ik zeggen? Het is triest. Triest, maar in de eerste plaats triest voor Bolsonaro zelf en voor zijn landgenoten", reageerde Macron, die zei te hopen dat de Brazilianen gauw een president zullen hebben die dat ambt waardig is. "Ik denk dat ze zich een beetje schamen voor zijn gedrag", voegde hij eraan toe. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen