Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Macron en Trump positief aan slot van G7-top: "Voorwaarden gecreëerd voor ontmoeting Trump-Rouhani"

Met een gezamenlijke persconferentie hebben de Franse president Emmanuel Macron en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump de G7-top in de Franse stad Biarritz afgesloten. Ze toonden zich positief over de top, waarin met name over Iran vooruitgang zou zijn geboekt. Volgens Macron zijn de mogelijkheden gecreëerd voor een ontmoeting tussen Trump en zijn Iraanse ambtsgenoot Hassan Rouhani.

Iran stond tijdens de G7-top nadrukkelijk op de agenda, zeker toen afgelopen weekend bleek dat de Franse president Emmanuel Macron verrassend genoeg de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken had uitgenodigd in Biarritz. 

Op die manier wilde Macron de impasse doorbreken die is ontstaan over het omstreden kernprogramma van Iran. De spanningen tussen Iran en de VS liepen de voorbije maanden hoog op, sinds de VS zich eenzijdig terugtrok uit het nucleair akkoord uit 2015.

Een mogelijke doorbraak in het conflict tussen de VS en Iran zou eraan kunnen komen, suggereerde Macron tijdens de afsluitende persconferentie. Volgens Macron zijn tijdens de G7-top de voorwaarden gecreëerd voor een ontmoeting en dus een akkoord tussen de Amerikaanse president Trump en zijn Iraanse ambtsgenoot Rouhani.

Macron blijft voorzichtig omdat de kwestie "buitengewoon fragiel" is, maar denkt dat zo'n ontmoeting "in de komende weken" zou moeten kunnen plaatsvinden. Die timing noemde de Amerikaanse president Trump "realistisch", "als de omstandigheden juist zitten". 

Trump was tijdens de G7 opvallend mild voor Iran. Hij zei dat de VS er niet op uit is om het regime omver te werpen. Maar Iran moet wel stoppen met het ontwikkelen van een kernwapen.

Bekijk hieronder het verslag uit "Terzake" gevolgd door een samenvatting van Jan Balliauw vanuit Biarritz:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal" met daaronder een analyse van Jan Balliauw:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen