Videospeler inladen...

Madrid getroffen door noodweer: hagel met bakken en auto’s weggespoeld

In en rond de Spaanse hoofdstad Madrid zijn afgelopen avond heel wat straten overstroomd na een felle hagelstorm. Op beelden zijn straten te zien die op snelstromende rivieren lijken, met auto's die wegspoelen. Verschillende metrolijnen werden onderbroken.

De brandweer kreeg meer dan 1.000 oproepen van overstromingen en ondergelopen kelders.  Maar ook een ziekenhuis is deels overstroomd. Vier metrolijnen moesten worden gesloten omdat enkele metrotunnels onder water stonden. Een aantal van hen zijn vandaag nog altijd niet open.

Er vielen geen slachtoffers, maar volgens onze correspondent Sven Tuytens was het wel erg gevaarlijk. Zo zaten mensen vast in hun auto in tunnels waar het water steeg tot 75 centimeter hoogte of meer. 

Beluister hier het gesprek met Sven Tuytens in "De ochtend" en/of lees verder

 Dergelijke hevige onweders komen wel vaker voor rond deze tijd. Zeker als het plots afkoelt terwijl het zeewater erg warm blijft. In Madrid viel 36 liter water per vierkante meter. Dat kunnen de rioleringen niet aan en bovendien is daar veel oppervlakte volgebouwd waardoor het water niet weg kan. 

Vooral de zuidelijke voorsteden van Madrid zijn zwaar getroffen. Het zwaarst getroffen door regen en hagel is Arganda del Rey, op zo’n 30 kilometer van de hoofdstad. Verscheidene straten waren overstroomd. Voorlopig zijn er geen berichten over gewonden. 

In Madrid is het nu vooral opruimen, maar de meteorologische diensten verwachten vanavond opnieuw onweer, maar dan in het oosten van Spanje en vooral in de regio's van de Balearen, Murcia en delen van Valencia.

Inwoners filmden de taferelen, die ze naar eigen zeggen nooit eerder daar meemaakten. Bekijk hier de beelden:

Videospeler inladen...

Meest gelezen