MIVB verbetert busaanbod, De Lijn heropent loketten in Noordstation

Zaterdag gaat een nieuwe fase van start van de vernieuwing van het busplan van de MIVB in Brussel. Die heeft positieve gevolgen voor 7 buslijnen. De Lijn gaat dan weer haar Lijnwinkel in het Noordstation heropenen.

Sinds midden 2018 is de MIVB bezig met het vernieuwen van haar busplan. Dat begon met de komst van de nieuwe buslijn 33, de eerste volledig elektrische lijn van de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij.

Sindsdien vonden nog heel wat andere veranderingen plaats. Zaterdag 31 augustus breekt nog een nieuwe fase aan met de wijziging van 7 buslijnen: bussen 21, 45, 64, 65 en 80 krijgen een nieuw traject. Lijn 12 wordt versterkt en lijn 46 verlengd.

"Op verschillende plaatsen die nu nog slecht bediend zijn, zullen er meer bussen  langskomen", zegt Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). "Dat is onder meer het geval in Haren. Daarnaast gaan we op de bestaande lijnen ook de frequentie verhogen. Grotere bussen moeten dan weer zorgen voor meer comfort tijdens de spitsuren. Dan zitten de bussen dikwijls stampvol. Nieuwe buslijnen moeten ook onnodige overstappen vermijden."

Leefbare stad

Eens het busplan volledig is afgewerkt, zal het aantal plaatsen met een derde stijgen. Het aantal afgelegde kilometers zal hierdoor met een vijfde toenemen. "Dat is heel belangrijk als we van onze stad een leefbare stad willen maken met meer plaats voor fietsers, voetgangers en openbaar vervoer", zegt Van den Brandt. "Er zijn steeds meer Brusselaars en steeds meer mensen die in Brussel gaan werken of wonen. Ons aanbod moet daar dan ook in meegaan. We willen een alternatief bieden voor de mensen om zich te verplaatsen in Brussel. We moeten ervoor zorgen dat het openbaar vervoer toegankelijker en aantrekkelijker wordt." 

Extra begeleiding

Begin september zullen er extra begeleiders aan enkele strategische haltes staan en er zal begeleiding zijn op bussen met een gewijzigd traject. Ook zal ter plaatse de nodige aangepaste signalisatie aanwezig zijn. Op de website, de app en via de sociale media kunt u alle nodige informatie vinden om uw reisweg uit te stippelen.

Beperkte toegang

De Lijn laat vandaag op haar beurt weten dat ze haar Lijnwinkel onderin het CCN-gebouw van het Noordstation in Brussel heropent. De winkel die zich aan de haltes van de Vlaamse openbaarvervoersmaatschappij bevindt, zal elke weekdag van 7.30 uur tot 18 uur open zijn, maar wel met een beperkte toegang.  

De centrale hal op de ondergrondse verdieping van het CCN-gebouw blijft afgesloten via een houten wand, zodat er niemand kan overnachten. De reizigers krijgen enkel toegang tot de loketten via de wachtrij aan perron 2, aan de halte van bus 214.

"De mensen kunnen aan de loketten terecht voor informatie, om vervoersbewijzen te kopen of om een abonnement te verlengen. Met het schooljaar dat voor de deur staat, is het goed nieuws dat we er opnieuw kunnen openen", zegt woordvoerder van De Lijn Tom Van de Vreken.

De Lijnwinkel keert zo na heel wat tumult rond de aanwezigheid van migranten in het Noordstation terug naar zijn oorspronkelijke locatie. Nadat De Lijn in april had geweigerd om de bushaltes in het Noordstation te gebruiken wegens overlast en onveiligheid verhuisde de winkel tijdelijk naar Brussel-Zuid, en vervolgens naar het Consciencegebouw op de Albert II-laan.

"Er zullen nu ook enkele veiligheidsagenten zijn die een oogje in het zeil houden. Dat heeft er mee voor gezorgd dat we van de gemeente en de politie de toelating hebben gekregen om te heropenen", verklaart Van de Vreken.

Meest gelezen