Frank Vassen - Flickr / Creative Commons 2.0 by

Natuurpunt: "Zomerdroogte dramatisch voor Vlaamse populatie van zeldzame kommavlinder"

De populatie van de zeldzame kommavlinder is de voorbije jaren sterk afgenomen in Vlaanderen. Dat blijkt uit recente tellingen, meldt Natuurpunt. De milieuorganisatie schrijft de terugloop toe aan de zomerdroogte van vorig jaar.

De kommavlinder, een vlinder die zijn naam te danken heeft aan de witte, kommavormige vlekken aan de onderkant van zijn vleugels, werd drie jaar geleden nog opgemerkt op 11 Antwerpse en vooral Limburgse locaties. 

Dit jaar werden nog slechts een handvol vlinders gemeld in Limburg: in Genk, Zutendaal en Beringen. Ook in Nederland is de situatie dramatisch, vooral in het binnenland. De Vlinderstichting spreekt er over een afname van 97 procent in de laatste 25 jaar.

Droogte

Volgens Natuurpunt zijn de aanhoudende zomerdroogtes de grote boosdoener voor de afname in Vlaanderen. Als deze vlinders eind juli beginnen te vliegen, staat de heide nog niet in bloei en moeten ze het hebben van planten zoals jakobskruiskruid en distels. Maar als gevolg van hitte- en droogtestress valt de nectarproductie van dergelijke planten op droge plekken stil.

Volgens Natuurpunt zijn grote en "klimaatrobuuste" natuurgebieden noodzakelijk zodat dergelijke vlinders de actuele weersextremen kunnen overleven. Die natuurgebieden moeten voldoende overgangen van warme, droge plekken naar koelere, beschaduwde en vochtigere plekken hebben. Planten die op iets vochtigere plekken groeien, hebben bij droogte minder te kampen met een afname van de nectarproductie.

Meest gelezen