Nood aan meer ligplaatsen voor woonboten in West-Vlaanderen

Er moeten meer ligplaatsen voor woonboten bijkomen, ook in West-Vlaanderen. Dat zegt burgemeester Bert Maertens (N-VA) van Izegem. Hij doet een oproep aan alle burgemeesters om meer in te zetten op woonboten.

De afgelopen twee jaar kwamen er in Vlaanderen 12 nieuwe locaties voor woonboten bij. Wonen op een boot is duidelijk in trek. West-Vlaanderen telt 35 woonboten, die liggen vooral in Brugge en in Veurne.

Extra plaatsen nodig

Binnenkort komen er 2 ligplaatsen bij in Harelbeke na de werken in het kader van het Seine-Schelde project. Maar dat is nog onvoldoende, zegt burgemeester Bert Maertens. Er is een wachtlijst met maar liefst 86 mensen in heel Vlaanderen.

"We hebben heel wat water in onze provincie. Er is de IJzer, er zijn de kanalen Bossuit-Kortrijk, Roeselare leie, Oostende-Gent enzovoort. We hebben heel wat mogelijkheden. Ik wil kijken met de kanaalburgemeesters rond Roeselare-Leie om een gezamenlijk plan uit te schrijven, maar misschien kan ik ook andere burgemeesters overtuigen. Ik zal hen contacteren om te zien waar er extra mogelijkheden zijn."

Niet evident

"Het is niet evident om een geschikte zone voor woonboten te vinden",  zegt Maertens. "Je moet rekening houden met het goederentransport en er moeten ook allerlei voorzieningen en winkels in de buurt zijn. Woonboten in je stad zijn een meerwaarde. Een zone met woonboten zorgt aan wal voor een aparte gezellige sfeer."

Momenteel zijn er 6 ligplaatsen voor woonboten in Kortrijk, Izegem telt er 3, Brugge 18 en Ieper 2. Ook Veurne heeft 6 woonboten.

Veel mensen dromen van een plek op het water. Acteurskoppel Machteld en Danny ging zes jaar geleden op een zelf verbouwde woonboot wonen. En daar hebben ze nog geen minuut spijt van, al is op het water gaan wonen niet evident. Bekijk hieronder de reportage van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen