Nu ook zwemverbod door blauwalg in De Ster in Sint-Niklaas

Er mag voorlopig niet meer gezwommen worden in de zwemvijver van provinciaal domein De Ster in Sint-Niklaas. Er is blauwalg vastgesteld. Ook andere wateractiviteiten, zoals roeien, zijn verboden.

De blauwalg werd pas deze middag vastgesteld en deze namiddag verscheen er een bericht op de Facebookpagina van het provinciaal domein. Toen waren er al heel wat bezoekers naar De Ster getrokken voor een verkwikkende duik, maar die moesten dus aan de kant van het water blijven. Heel wat bezoekers keerden dan ook noodgedwongen naar huis terug, want langs de zwemvijver is er weinig beschutting te vinden tegen de zon die volop scheen maandag. De temperatuur bereikte 30 graden.

Bezoekster Fanny had nog voor ze vertrok gecontroleerd of er kon gezwommen worden, maar toen was er nog niets aan de hand. Eenmaal aangekomen kreeg ze dan de onprettige mededeling dat er niet gezwommen kon worden. Na een halfuurtje op het domein hield ze het voor bekeken en keerde ze terug naar huis: "De ontgoocheling was wel groot".

Dat de blauwalg opduikt net nu er weer een warme periode aankomt, is erg jammer, zegt woordvoerder Anneke van domein De Ster: "We hebben nu de laatste week vakantie en we verwachten heel hoge temperaturen. Ideaal weer om verkoeling te komen zoeken in het water van het domein. Jammer genoeg voor de bezoekers moeten wij ze nu teleurstellen en naar huis sturen, toch diegenen die net kwamen voor het water."

Wanneer het domein weer vrij zal zijn van blauwalg is moeilijk te voorspellen. Anneke: "De natuur beslist wanneer het komt en wanneer het gaat. Moest het eens heel goed kunnen regenen, bestaat de kans dat het weggaat, maar ik kan niets garanderen." 

Ook in de Blaarmeersen in Gent dook vorige week blauwalg op. Ook daar mag niet gezwommen worden en zijn de bezoekersaantallen drastisch gedaald. Blauwalg is een bacterie die bij de mens aanleiding kan geven tot maag- en darmklachten, huiduitslag en koorts. Voor kinderen en mensen met een verzwakte gezondheid kunnen de symptomen ernstig zijn.

Meest gelezen