Doorbraak in cold case uit 1982? Opgravingen begonnen in Brussel naar lichaam van verdwenen geldkoerier

In Brussel, aan de Van Praetbrug, zijn speurders beginnen te graven op zoek naar het lichaam van Francis Zwarts, een geldkoerier die in 1982 spoorloos verdween. Madani Bouhouche, een ex-rijkswachter die vaak in één adem genoemd wordt met de Bende van Nijvel, werd veroordeeld voor de roofmoord.

Speurders hopen dat ze de begraafplaats van Francis Zwarts gevonden hebben, een jonge geldkoerier die in 1982 spoorloos verdween. Vandaag zijn de graafwerken begonnen, in de buurt van de Van Praetbrug in Brussel.

Volgens de speurders wijst alles erop dat Zwarts neergeschoten is en dat de overvallers zijn lichaam ergens gedumpt hebben. Maar waar, dat blijft tot op de dag van vandaag een raadsel. De komende dagen wordt er gezocht in Neder-Over-Heembeek.

Herbekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": (lees verder onder de video)

Video player inladen...

Onze reporter ter plaatse Helen Goedgebeur geeft meer duiding in "Het Journaal": (lees verder onder de video)

Video player inladen...

Link met Madani Bouhouche, ex-rijkswachter die vaak in één adem genoemd wordt met Bende van Nijvel?

De verdwijning - en moord - wordt gelinkt aan Madani Bouhouche, een ex-rijkswachter die vaak in één adem genoemd wordt met de Bende van Nijvel. In 1995 werd Bouhouche door het hof van assisen veroordeeld tot 20 jaar cel voor diefstal met moord. Robert Beijer, ook ex-rijkswachter en kompaan van Bouhouche, werd vrijgesproken voor de moord, maar wel veroordeeld voor heling van een van de horloges.

Volgens RTBF zou het Beijer zijn die de plaats heeft aangeduid waar Zwarts begraven zou liggen. Het is niet de eerste keer dat Beijer onthullingen aankondigt over de zaak. In 2007 probeerde hij met het gerecht te onderhandelen over informatie over Zwarts in ruil voor een nieuwe identiteit, maar hij ving bot. Enkele jaren later getuigde hij voor de camera's dat hij betrokken was bij de moord en zou weten waar het lichaam lag, maar dat Bouhouche Zwarts had doodgeschoten.

Bouhouche stierf enkele jaren geleden, Beijer woont momenteel in Thailand. Aan de RTBF vertelt hij dat hij wel degelijk de tip heeft gegeven over de plek waar Zwarts begraven zou liggen.

Op 12 september 2000 sprak "Koppen" met Elvire Zwarts, de moeder van Francis Zwarts. Die reportage kunt u hieronder bekijken:

Video player inladen...