Transmigranten in Zeebrugge (archieffoto).
AFP or licensors

Pastoor die transmigranten opvangt in Zeebrugge: "Ze vertellen me dat ze 2 keuzes hebben, Engeland of de dood"

Fernand Maréchal, de pastoor die transmigranten en vluchtelingen opvangt in Zeebrugge, is geshockeerd door de dood van een Irakees die probeerde om naar Engeland te zwemmen. Hij raadt transmigranten altijd af de gevaarlijke oversteek te maken via de Noordzee. Toch nemen sommigen grote risico’s. “Velen vertellen mij dat ze maar twee keuzes hebben: Engeland of de dood”.

Het nieuws dat vlak bij bij het windmolenpark in Zeebrugge een man dood is teruggevonden, komt hard aan bij pastoor Fernand Maréchal. Sinds hij het nieuws vanochtend vernam, is de pastoor in shock. Maréchal kent de gemeenschap van de transmigranten namelijk heel goed, omdat hij hen al jaren opvangt. 

“Ik vreesde al jaren dat er ooit eens een dodelijk ongeval zou gebeuren met transmigranten op de Noordzee. Voor zover ik weet, was dat nog niet eerder gebeurd, maar nu is er een man op heel tragische wijze verdronken op zee”, vertelt de pastoor aangedaan in het Radio 1-programma “De wereld vandaag”.

Eerste keer

Het lichaam van de 48-jarige Irakees werd vrijdag uit de Noordzee gehaald. Hij droeg nog één zwemvlies en rond zijn lichaam had hij plastic flesjes gebonden als reddingsvest. Voor zover Maréchal weet, is het de eerste keer dat iemand vanuit België zo naar Engeland probeert te geraken. 

Wel heeft hij eerder al verschillende keren van transmigranten gehoord dat ze plannen hadden om een bootje te kopen, om daarmee de oversteek te maken. “Maar ik heb telkens geprobeerd hen dat plan uit het hoofd te praten omdat het te gevaarlijk is op het Kanaal, want dat is een autostrade van grote schepen.”

Sterker nog: Maréchal liet vorige week nog een arts van Dokters van de Wereld, een ervaren zeiler, naar Zeebrugge komen om het gebruik van bootjes te ontraden. “Hij heeft aan een groep transmigranten uitgelegd hoe gevaarlijk de Noordzee en het Kanaal  wel zijn voor mensen die geen verstand hebben van zeilen of varen."

"Gekkenwerk"

Na het overlijden van de Irakees heeft Maréchal van een aantal transmigranten gehoord dat zij wel bereid zijn om risico’s  te nemen, maar niet zo’n risico’s nemen. Overzwemmen? “Dat is gekkenwerk”, zeiden ze tegen de pastoor. 

Tot slot heeft Maréchal niet de indruk dat het aantal transmigranten dat de oversteek wil maken sterk aan het dalen is. “Ze komen wel in kleinere groepjes omdat er grotere controles zijn in de haven van Zeebrugge De meesten kruipen in het binnenland in vrachtwagens om zo een Noordzeehaven binnen te geraken.”

Bekijk hieronder het verslag van de verdronken Irakees uit "Het Journaal":

Video player inladen...