Videospeler inladen...

"Macron stunt, Trump voor schut": hiervoor kwam Iraanse minister naar Biarritz tijdens G7-top

De Amerikaanse president Donald Trump heeft opvallend gematigd gereageerd op het verrassende bezoek van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif aan de G7-top in Biarritz. Zarif was er op uitnodiging van de Franse president Emmanuel Macron, die zo de diplomatieke impasse over het omstreden kernprogramma van Iran wilde doorbreken. Eens te meer blijkt: wanneer het aankomt op Europese en internationale hete hangijzers kiest Emmanuel Macron resoluut voor de vlucht vooruit.

Zarif was vrijdag nog in Parijs bij de Franse president Emmanuel Macron om te praten over het nucleaire akkoord, dat de VS in mei heeft opgezegd. De VS heeft toen ook de handelssancties ten aanzien van Iran opgevoerd. Dat leidde tot verhoogde spanningen tussen Iran, de VS en Groot-Brittannië, onder meer in de Straat van Hormuz, een belangrijke scheepvaartroute voor petroleumtankers in de Golf.

Macron stunt

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel zei zondagavond dat de aanwezigheid van Zarif in Biarritz niet past in de bijeenkomst van de G7. "Het is een parallelle bijeenkomst op dezelfde plaats." Merkel zei wel dat alle pogingen om de spanningen met Iran te doen afnemen, toe te juichen zijn.

De Amerikaanse president Donald Trump leek niet opgezet met het verrassingsbezoek van Zarif. Eerder nog deze zomer heeft de VS Zarif op de sanctielijst gezet. "Geen commentaar", zei Trump toen hij naar een reactie werd gevraagd. Trump, die geen ontmoeting had met Zarif, leek in snelheid genomen door de Franse president Macron. 

Vandaag sloeg Trump tegenover journalisten in Biarritz ineens een opvallend gematigde toon aan. Hij meldde dat Macron hem op de hoogte had gebracht van het bezoek van Zarif en liet zich zelfs opvallend lovend uit over Iran. "Laat Iran opnieuw rijk zijn", klonk het. "Iran heeft echt een kans om zichzelf herop te bouwen en een grote natie te zijn", zei Trump, die er wel aan toevoegde "dat ze moeten stoppen met terrorisme." 

Macron wil Mister Europe worden

Het bezoek van Javad Zarif aan de G7-top laat opnieuw zien: de Franse president Emmanuel Macron kiest resoluut voor de vlucht vooruit wanneer het aankomt op Europese en internationale hete hangijzers.

(lees voort onder de foto)

AFP or licensors

Dat hoeft niet te verwonderen: de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft haar politieke afscheid aangekondigd, de Britse premier Boris Johnson worstelt met de brexit en de Italiaanse premier Giuseppe Conte zit met binnenlandse politieke problemen.

En dus ziet de voluntaristische en jonge Macron zijn kans om de Franse diplomatie voluit de leiding te laten nemen. 

Macron ziet zijn kans schoon om zichzelf, én Frankrijk, in Europese cockpit te plaatsen

President Macron is op zoek naar het politieke leiderschap in Europa, en wil daarbij dat Europa opnieuw een actievere rol gaat spelen in de internationale relaties. Als gastheer voor de G7 in Biarritz nam de Franse president Macron een berekend risico door de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken uit te nodigen voor een verrassingsbezoek. President Trump was alvast niet blij met de aanwezigheid van Zarif in Biarritz, ook al hebben de twee elkaar niet gesproken. 

Frankrijk veel te winnen bij goeie relaties met Iran

"Geen enkel G7-land wil dat Iran een kernwapen ontwikkelt", zei de Franse president Macron na de korte ontmoeting. Toch heeft vooral Frankrijk zelf heel wat te winnen bij een normalisering van de relaties met Iran. Frankrijk en Iran hebben historisch altijd nauwe banden gehad, ook economisch.

Na het afsluiten van het atoomakkoord met Iran stonden de grote Franse bedrijven zoals oliereus Total en autogroepen PSA (Peugeot/Citroën) en Renault klaar om zwaar te investeren in Iran. Ook plaatste Iran een fors order voor nieuwe vliegtuigen bij het Europese bedrijf Airbus, met hoofdkwartier in het Franse Toulouse.

Die grote Franse industriële projecten werden intussen allemaal opgeschort onder druk van strenge Amerikaanse sancties tegen Iran.

Herbekijk hieronder de analyse van onze reporter ter plaatse Jan Balliauw in "Het Journaal":

Videospeler inladen...
AFP or licensors

Meest gelezen