AFP or licensors

Verwijderd of overschilderd? Beroemde brexit-muurschildering van Banksy is verdwenen

De brexit-muurschildering van de beroemde straatkunstenaar Banksy in de Britse havenstad Dover is het voorbije weekend zonder uitleg verdwenen. Weggehaald of overschilderd? Duidelijk is het niet, maar er wordt ontgoocheld gereageerd.

Op een ochtend in mei 2017 ontwaakte Dover met een nieuw kunstwerk. Een muurschildering die de brexit moet voorstellen, en wel op een gebouw in de buurt van de aankomstkaai van de veerboten die Groot-Brittannië verbinden met het Europese vasteland. 

De "mural" toont een arbeider die een van de sterren in de vlag van de Europese Unie weghakt. Al snel maakte Banksy bekend dat hij achter het kunstwerk zat. 

De muurschildering werd een bezienswaardigheid in de Britse havenstad Dover, maar sinds vorig weekend is ze niet meer te zien. Volgens buurtbewoners stond er zaterdag ineens een grote steiger voor de gevel. De ochtend daarop was het kunstwerk verdwenen, tot verontwaardiging en ontgoocheling van velen. Cultureel vandalisme van de ergste soort", klinkt het op Twitter.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Het is niet duidelijk of het graffiti-kunstwerk is overschilderd of verwijderd met de bedoeling het te verkopen. 

Vermoedelijk het laatste, want de zakenfamilie die eigenaar is van het gebouw gaf van meet af aan te kennen dat ze die optie overwoog. Al vlak nadat de muurschildering was verschenen, had de familie gezegd "dat ze de mogelijkheden naging om het kunstwerk te bewaren, verwijderen of verkopen."

Opvallend is trouwens dat dezelfde zakenfamilie, die heel wat vastgoed bezit aan de Engelse zuidkust, drie jaar geleden al eens een Banksy-muurschildering zag verschijnen op een van haar gebouwen. Ook dat kunstwerk, in het nabijgelegen Folkestone, had ze willen verkopen. Maar die verkoop werd tegengehouden door de rechtbank. 

Meest gelezen