Vlaams Belang naar Raad van State in verband met Europese kandidatuur Reynders

Vlaams Belang stapt naar de Raad van State om de kandidatuur van vicepremier Didier Reynders (MR) als Europees commissaris aan te vechten. De partij is naar eigen zeggen niet te spreken over het feit dat die kandidatuur wordt ingediend door een minderheidsregering in lopende zaken. 

"Met Didier Reynders hebben Wallonië en de MR opnieuw een Euromillions winnaar. Reynders wordt namelijk door de regering in lopende zaken voorgedragen als Belgisch kandidaat voor de post van Europees commissaris", aldus Kamerfractieleider Barbara Pas in een persmededeling.

Reynders is al "de 14e excellentie van de regering-Michel die het zinkende Belgische schip verlaat", zegt Pas. Ze wijst erop dat die regering maar op 38 van de 150 Kamerzetels kan rekenen en een beslissing heeft genomen zonder enig parlementaire debat. "Het uitdelen van Europese topfuncties behoort uitdrukkelijk niét tot de lopende zaken", aldus Pas.

"Aangezien de minderheidsregering weigert het politieke debat hierover aan te gaan, zal het Vlaams Belang deze benoeming dan ook juridisch aanvechten, en zal een procedure worden opgestart voor de Raad van State", klinkt het nog.

Kanttekening: Didier Reynders is  door de regering niet benoemd, maar wordt voorgedragen als kandidaat. Het is Ursula von der Leyen, de nieuwe Commissievoorzitter, die nu de portefeuilles in de nieuwe Commissie zal moeten verdelen. Reynders zal pas bevestigd worden als Eurocommissaris na een hoorzitting in het Europees Parlement.

Meest gelezen