Kyra Gantois niet meer in kern van klimaatbeweging Youth for Climate, zo maakt ze duidelijk in brief op Twitter  

Kyra Gantois, de jonge vrouw die samen met Anuna De Wever Youth for Climate oprichtte, zit niet meer in de kerngroep van de klimaatbeweging. Via Twitter getuigt ze hoe het niet meer botert tussen haar en de rest van de beweging en met name Anuna De Wever. "Ik heb het gevoel dat ik langs alle kanten onderdrukt word en de mond gesnoerd word", aldus Gantois. Youth for Climate wenst Gantois "veel succes".

Youth for Climate (YFC) is de beweging die eerder dit jaar verschillende klimaatbetogingen en spijbelacties organiseerde. Het gezicht van de beweging was vooral Anuna De Wever, maar ook medeoprichter Kyra Gantois stond mee op het podium. Het was de voorbije weken wel al enigszins duidelijk dat er een haar in de boter zat. Nu deelt Gantois "haar kant van het YFC-verhaal" via Twitter.

"De band tussen Anuna en mij werd snel slechter en slechter", getuigt Kyra Gantois. Ze ontkent dat de vele aandacht voor Anuna De Wever er daarbij toe deed. Maar: "Wat niemand zag, is dat ik bijna alles organiseerde achter de schermen en ik ook wel mijn ding te zeggen had en ik daar nooit de kans toe kreeg".

Ik denk dat elke reden goed was om mij uit de groep te gooien

Door de spanningen kwam de werking en de positie van Kyra Gantois binnen de kerngroep van Youth for Climate kennelijk onder druk te staan.  Op Pukkelpop, waar de klimaatbeweging twee weken geleden de actie "Clap for climate" bracht, zagen Kyra Gantois en Anuna De Wever elkaar voor het eerst in twee maanden. "Dus hebben we even met elkaar gepraat", aldus Gantois. "Alhoewel dat gepraat niet echt een juist woord is. Laten we eerder zeggen dat ik veel dingen naar mijn hoofd gesmeten kreeg (figuurlijk)."

Kyra Gantois kreeg tijdens dat gesprek naar eigen zeggen te horen dat ze niet meer in de media mocht komen voor Youth for Climate. "Omdat ik gezegd heb dat ik voor Vlaams Belang ben", stelt Gantois. De klimaatactiviste vult daarbij meteen aan dat ze enkel heeft gezegd dat ze begrijpt waarom mensen voor Vlaams Belang stemmen. "Maar ik denk dat elke reden goed was om mij uit de groep te gooien op één of andere manier."

"Ik ga verder om mijn doelen te bereiken binnen de klimaatkwestie"

"Ga ik terug in de YFC-kerngroep? Ik denk het niet", schrijft Kyra Gantois. "Mensen met een eigen mening horen daar niet", klinkt het erg kritisch. De getuigenis is evenwel geen "persoonlijke aanval" op Anuna De Wever, verduidelijkt Gantois. "Ik zeg niet dat jullie nu massaal moeten gaan haten op (sic) Anuna. Dat is zeker niet de bedoeling van mijn verhaal."

Haar klimaatambities bergt Kyra Gantois evenwel niet op. "Of ik nu in die groep zit of niet, ik ga verder om mijn doelen te bereiken binnen de klimaatkwestie en je zal me nog steeds zien verschijnen op de marsen."

Youth for Climate wenst Gantois "veel succes"

Intussen heeft Youth for Climate gereageerd op het vertrek en op de scherpe kritiek van Gantois. In een mededeling (in het Engels) aan Belga zegt de organisatie dat ze het vertrek van Gantois betreurt. "We hebben deze zomer verschillende pogingen gedaan om een gesprek te regelen met haar, maar dat heeft ze geweigerd en nu lezen we dat ze vertrekt", zo staat in de mededeling.

De klimaatorganisatie wenst Gantois "veel succes bij haar toekomstige inspanningen om het klimaat te redden". "Kyra was een ongelooflijke organisatorische kracht die de beweging mee op gang heeft gebracht en we zijn dankbaar voor alles wat ze gedaan heeft. Maar we hebben ook gemerkt dat ze moeite had om zichzelf te positioneren in het grotere team dat Youth for Climate in de maanden nadien is geworden".

De organisatie benadrukt tot slot dat ze open blijft staan voor "iedereen die zich wil aansluiten om het klimaat te redden". "Klimaat heeft geen politieke kleur en moet daarom door alle regeringen gezien worden als een prioriteit".

Meest gelezen