Irakees sterft bij poging om naar Engeland te zwemmen: "Eerste transmigrant die dood uit onze wateren gehaald wordt"

Vlak bij het windmolenpark in Zeebrugge is afgelopen weekend een man dood teruggevonden in zee. De 48-jarige man uit Irak zou hebben geprobeerd om naar Engeland te zwemmen. Dat schrijft De Standaard. "Het zou de eerste keer zijn dat er een transmigrant dood uit onze wateren gehaald wordt", zegt Carl Decaluwé, gouverneur van West-Vlaanderen.

Opgelet: dit artikel bevat harde beelden.

Vrijdag werd het levenloze lichaam van een 48-jarige Irakees uit de Noordzee gehaald. Hij droeg nog één zwemvlies en rond zijn lichaam had hij plastic flesjes gebonden als reddingsvest. 

"Wat er precies gebeurd is, weten we niet", zegt Carl Decaluwé, gouverneur van West-Vlaanderen. "Hij heeft waarschijnlijk geprobeerd om op eigen kracht vanuit Frankrijk naar het Verenigd Koninkrijk te geraken. Er zal dan iets gebeurd zijn en we vermoeden dat hij afgedreven is en zo in het windmolenpark bij Zeebrugge terechtgekomen is."

We vermoeden dat hij afgedreven is en zo in het windmolenpark bij Zeebrugge terechtgekomen is 

Carl Decaluwé - gouverneur West-Vlaanderen

"Levensgevaarlijk"

Het tragische verhaal bewijst volgens Decaluwé twee dingen: "De kledij van de man toont aan dat hij de plek niet kende. De Noordzee is levensgevaarlijk, met de stromingen. Anderzijds bewijst het hoe wanhopig hij was, anders doe je dat niet."

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal", we waarschuwen u voor harde beelden: (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Zowel in ons land, als in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk wordt de zee nauwlettend in de gaten gehouden. "Als we mensen zien, grijpen we meteen in en brengen we hen aan land. Bij ons staan er veel gebouwen aan de dijk, maar in Frankrijk niet. Daar is de zee het nauwst, en is er het minst sociale controle."

Al enkele maanden is er zo een nieuwe route, met kleine bootjes over de zee. "We proberen om het net zo veel mogelijk te sluiten, maar helemaal sluitend kunnen we het niet maken. Onlangs hebben we bijvoorbeeld nog 9 Albanezen opgevist, gelukkig waren daar geen slachtoffers. Mensensmokkelaars deinzen voor niks terug, en die sukkelaars weten niet welk gevaar ze trotseren."

Mensensmokkelaars deinzen voor niks terug, en die sukkelaars weten niet welk gevaar ze trotseren

Carl Decaluwé - gouverneur West-Vlaanderen

Het Nieuwsblad brengt vandaag dit beeld van de overleden Irakees:

Meest gelezen