Zwemverbod in De Plas in Kelchterhoef in Houthalen na huidirritatie bij zwemmers

Er mag niemand meer zwemmen in De Plas in Kelchterhoef, dat heeft de gemeente Houthalen-Helchteren maandagochtend beslist.

De afgelopen dagen hadden verschillende bezoekers last van huidirritatie nadat ze zijn gaan zwemmen in De Plas. Ze kregen de raad om te douchen en hun huisarts te raadplegen, maar het blijkt vrij hardnekkig te zijn. Voorlopig wordt gedacht aan een soort waterslak, maar een gespecialiseerd laboratorium is op dit moment met een onderzoek bezig.

Nochtans wordt het water in De Plas permanent gemeten, zegt schepen Jef Verpoorten (CD&V). “Elke 14 dagen wordt het water gemeten door het departement van Gezondheid en Zorg en een afzonderlijk lab”, voegt de schepen eraan toe. “De Plas staat erom bekend dat de waterkwaliteit zeer goed is, die rapporten zijn trouwens openbaar. Maar het is en blijft een buitenwater, met veel vogels en planten. Dat heb je niet altijd in de hand.”

Onderzoek

Het is nog niet duidelijk wanneer de resultaten van het onderzoek bekend zijn. Ondertussen worden alle zwemmers uit De Plas weggehouden. Jef Verpoorten: “We hebben deze ochtend de redders gevraagd om de mensen onmiddellijk uit het water te halen. Er zal ook bijkomende signalisatie worden geplaatst aan de toegangen van het domein.”

Meest gelezen