Videospeler inladen...

Bolsonaro wil alleen financiële hulp aanvaarden als Macron "beledigingen" inslikt

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro eist dat zijn Franse collega Emmanuel Macron zijn "beledigingen" aan zijn adres terugtrekt voor hij bereid is om 18 miljoen euro noodhulp van de G7 te aanvaarden voor de bestrijding van de bosbranden. Eerder had de uiterst rechtse president nog financiële hulp van de G7 afgewezen en gezegd dat dit geld beter voor de herbebossing van Europa kon worden gebruikt.

Moet Brazilië financiële hulp aanvaarden om de uit de hand gelopen bosbranden in het Amazonewoud te bestrijden? Dat is de vraag waarmee de Braziliaanse regering worstelt terwijl het grootste regenwoud ter wereld wordt geteisterd door het grootste aantal en de meest intense bosbranden sinds 2010. 

Na afloop van de G7-top in Biarritz gisteren had de Franse president Emmanuel Macron aangekondigd dat de G7 Brazilië en andere landen in het Amazonegebied willen helpen bij het bestrijden van de branden en het herstellen van de schade. Hij kondigde aan om 20 miljoen dollar (18 miljoen euro) noodhulp vrij te maken. 

Hij heeft mij een leugenaar genoemd. Voor we met Frankrijk praten of hulp aanvaarden, moet hij dit terugnemen

Braziliaanse president Jair Bolsonaro

Gisteren had minister van Leefmilieu Ricardo Salles gezegd dat buitenlandse hulp welkom was, maar stafchef Onyx Lorenzoni van het presidentieel paleis in Brasilia vond dat zijn land het aanbod van de G7 beter afwees. "Ze kunnen dat geld beter gebruiken voor de herbebossing van Europa", gaf president Bolsonaro zelf te kennen. "President Macron hoeft Brazilië niet de les te lezen over de bescherming van eigen patrimonium."

Vandaag verandert Bolsonaro het geweer alweer van schouder. "Eerst en vooral moet Macron zijn beledigingen aan mijn adres terugtrekken", zei hij vandaag tegen journalisten. "Hij heeft mij een leugenaar genoemd. Voor we met Frankrijk praten of hulp aanvaarden, moet hij dit terugnemen. Pas dan kunnen we praten." 

President Bolsonaro heeft beslist om de afgesproken klimaatdoelstellingen niet te respecteren en zich niet langer in te zetten voor de biodiversiteit

Woordvoerder van de Franse president

Macron heeft nog niet gereageerd. Gisteren had de Franse president inderdaad gezegd dat Bolsonaro had gelogen over zijn engagement voor een degelijk klimaatbeleid. "De president kan alleen maar vaststellen dat president Bolsonaro de waarheid niet heeft gesproken tijdens de top in Osaka", aldus een woordvoerder van het Elysée. "President Bolsonaro heeft beslist om de afgesproken klimaatdoelstellingen niet te respecteren en zich niet langer in te zetten voor de biodiversiteit."

De Braziliaanse regering heeft het milieubeleid inderdaad helemaal omgegooid en lijkt hiermee vooral de agro-industrie tegemoet te willen komen. In die context lijken sommige landeigenaars het acceptabel te vinden om bos in brand te steken om er landbouwgrond van te maken. Bolsonaro zelf heeft de branden al in de schoenen geschoven van de ngo's die zich bezighouden met natuurbescherming en zegt ook dat bosbranden een jaarlijks terugkerend fenomeen zijn in het droge seizoen.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen