Brand in Jacunda National Forest, bij de stad Porto Velho, in de deelstaat Rondonia (26 augustus).
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Brazilië wijst 18 miljoen euro van G7 voor branden in Amazonewoud af: "Gebruik geld beter voor herbebossing Europa"

Brazilië wijst de 18 miljoen euro noodhulp van de G7 voor de bestrijding van de bosbranden in het Amazonegebied af. Dat heeft het kabinet van president Jair Bolsonaro bekendgemaakt. "Ze kunnen dat geld beter gebruiken voor de herbebossing van Europa" en "President Macron hoeft Brazilië niet de les te lezen over de bescherming van eigen patrimonium", luidt het.

Volgens het Braziliaanse Instituut voor Ruimte-onderzoek (INPE) en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA woeden in het Amazonewoud in Brazilië de ergste branden in jaren. De satellieten hebben volgens de meest recente data van INPE (bijgewerkt tot en met maandag 26 augustus, red) al zeker 82.000 zogenoemde fire counts in heel Brazilië geregistreerd, 85 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Iets meer dan 42.000 daarvan zijn gedetecteerd in het Amazonewoud. Veel branden worden aangestoken om plaats te maken voor onder meer landbouwgrond.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro krijgt de wind van voren omdat hij volgens velen te weinig doet om die illegale ontbossing tegen te gaan. De Franse president Emmanuel Macron had het over een internationale crisis en plaatste het thema op de agenda van de G7, de top van de belangrijkste industrielanden (Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Canada). Tot grote woede van Bolsonaro.

Op de top kondigde de G7 aan dat ze Brazilië en andere landen in het Amazonegebied willen helpen bij het bestrijden van de branden en het herstellen van de schade. President Macron kondigde aan om 20 miljoen dollar noodhulp vrij te maken. In zijn persconferentie nadien richtte hij zich tot president Bolsonaro. "Het Amazonewoud, dat weliswaar voor het grootste stuk in Brazilië ligt, is een zaak voor de hele planeet. We kunnen u helpen om te herbebossen. We kunnen middelen voor de economische ontwikkeling van Brazilië zoeken die de natuurlijke balans respecteren. Maar we kunnen niet toestaan dat u alles vernielt."

De Franse president erkende ook dat Europa niet geheel zonder schuld is als het gaat over de druk op het Amazonewoud. Door grote hoeveelheden soja te importeren, waar voor de teelt veel landbouwgrond nodig is, "zijn we deels medeschuldig", aldus Macron.

"Macron kan dat geld beter gebruiken voor de herbebossing van Europa"

Brazilië weigert nu de noodhulp die de G7 aangeboden heeft. "Frankrijk moet zich eerst eens houden aan de afspraken in het klimaatakkoord van Parijs voordat het overbodige initiatieven lanceert", schrijft het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een communiqué. De Brazilianen wijzen erop dat in het klimaatakkoord miljarden waren beloofd om ontbossing tegen te gaan, maar "die afspraken worden niet nageleefd".

In een gesprek met de Braziliaanse nieuwssite Globo bedankt Onyx Lorenzoni, de kabinetschef van Bolsonaro, de G7, maar zegt hij dat het geld "beter kan worden gebruikt om Europa te herbebossen". Hij voegde daaraan toe dat Macron de Brazilianen de les niet hoeft te lezen, "want hij kon zelf niet eens een brand aan een patrimonium van de mensheid in eigen land (de Notre-Dame, red) voorkomen."

Ook Bolsonaro zelf gaf eerder al te kennen weigerachtig te staan ten opzichte van buitenlandse hulp. "Als iemand je helpt, willen ze er meestal iets voor in de plaats", zei hij meteen na de bekendmaking op de G7. De Braziliaanse president had president Macron eind vorige week al een voorbijgestreefde kolonialistische mentaliteit verweten door de branden in het Amazonewoud een internationale crisis te noemen.

Bolsonaro en Macron kwamen de voorbije dagen meermaals in aanvaring met elkaar.

De Braziliaanse minister van Milieu Ricardo Salles had eerder laten weten dat de hulp van de G7 zeer welkom zou zijn. De vraag is nu of Brazilië genoeg middelen heeft om het vuur te bestrijden. Bolsonaro heeft het leger ingezet om in de getroffen deelstaten te helpen waar nodig. Hij aanvaardde ook de hulp van Israël, dat had voorgesteld om een vliegtuig te sturen.

Wat is het Amazonewoud?

Het Amazonewoud is het grootste regenwoud op onze planeet. Het is ongeveer 5,5 miljoen vierkante kilometer groot en strekt zich uit over 9 landen: Brazilië, Peru, Colombia, Venezuela, Bolivia, Guyana, Suriname, Ecuador en Frans-Guyana. Het grootste deel van het Amazonewoud, ongeveer 60 procent, ligt op Braziliaans grondgebied.

Op deze kaart is het Amazonewoud in het groen aangeduid. Het ligt niet alleen in Brazilië maar ook in een aantal buurlanden.

Meest gelezen