Video player inladen...

Britse oppositiepartijen zijn het eens om een "no-dealbrexit" te verhinderen via het parlement

Er broedt een revolte in het Britse Lagerhuis tegen de plannen van de Conservatieve premier Boris Johnson om uit de Europese Unie te stappen, desnoods zonder een akkoord met Europa. De leiders van de oppositie zaten daar vandaag over samen en 160 parlementsleden hebben een verklaring ondertekend.

De ontmoeting vond plaats in het Church House, het hoofdkwartier van de Anglicaanse Kerk, nabij het parlement in Westminster in de Britse hoofdstad Londen. Daar hebben 160 parlementsleden de "verklaring van Church House" ondertekend. 

Het ging om politici van de socialistische Labourpartij, de Liberal Democrats, de Schotse SNP, de nationalistische partij Plaid Cymru uit Wales en de groenen, maar ook Anna Soubry, een "remainer" die uit de Conservatieve partij is gestapt.

De tekst van de "Church House Declaration" is een schot voor de boeg van premier Boris Johnson. "Het parlement opschorten zou een ondemocratische schande zijn op een dergelijk cruciaal ogenblik voor ons land, en tot een historische constitutionele crisis leiden. Elke poging om op die manier een no-dealbrexit door te drukken, zal op een breed democratisch protest stuiten. Wij beloven om over de partijgrenzen en over de naties heen alles te doen om ervoor te zorgen dat de stem van het volk wordt gehoord"

Labourleider Corbyn zou ook een brief hebben gestuurd naar 116 Conservatieve parlementsleden om hen achter het initiatief te scharen. Onder hen zijn voormalige ministers zoals Philip Hammond (ex-Financiën) en zelfs gewezen premier Theresa May. Zij waren niet aanwezig op de bijeenkomst van de oppositie. 

Het opschorten van het parlement om een "no-dealbrexit" mogelijk te maken... zou het grootste misbruik van macht zijn in mensenheugenis

Labourleider Jeremy Corbyn over het idee van premier Johnson om het parlement op te schorten.

Na afloop bleken de deelnemers het eens te zijn geworden dat ze samen manieren gaan zoeken om een brexit zonder akkoord met de EU te verhinderen, inclusief met de mogelijkheid van wetgeving via het parlement. Een motie van wantrouwen tegen de Conservatieve regering van premier Boris Johnson zou echter pas in laatste instantie een optie zijn. (Lees verder onder de foto).

Jo Swinson, voorzitter van de Liberal Democrats, op weg naar de ontmoeting met Labour.

In de praktijk beschikt de regering-Johnson in het Lagerhuis niet over een meerderheid, evenmin als de vorige regering van Theresa May. Een motie van wantrouwen zou die regering dus ten val kunnen brengen nog voor de brexitdatum van 31 oktober bereikt wordt. Concreet hoopt de oppositie dat Conservatieven van de pro-EU-strekking die bang zijn voor de gevolgen van een "no-dealbrexit" tegen de regering zouden stemmen of zich onthouden.

Overstijgt de oppositie de verdeeldheid?

Over wat er na de val van de regering moet gebeuren, is er nog geen duidelijkheid. Jo Swinson van de LibDems had zich verzet tegen een alternatief en tijdelijk premierschap van de socialist Corbyn in afwachting van nieuwe verkiezingen. 

De Liberal Democrats -die altijd de pro-Europese kaart hebben getrokken- zouden het erg goed doen in de peilingen, maar willen Corbyn die "pole position" als interim-premier niet gunnen. Een alternatief zou kunnen zijn dat de politieke veteraan en eurofiel Kenneth Clarke -ooit nog minister onder Margaret Thatcher- als ouderdomsdeken van het Lagerhuis tijdelijk premier zou worden. Clarke is een van de scherpste critici van een brexit.

Broedt er dan een revolte in het parlement, dan worden ook de messen aan de andere kant geslepen. Zo zou premier Johnson laten onderzoeken hebben of hij legaal het parlement tijdelijk kan opschorten om dat soort verzet onmogelijk te maken. Nigel Farage, de leider van de Brexit Party, is dan weer bereid om een pact bij komende verkiezingen te vormen met de Conservatieve premier Boris Johnson om een brexit te forceren. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen