Videospeler inladen...

Brusselse politie opent vuur op auto tijdens achtervolging na verkeersovertreding: 29-jarige bestuurder overleden

In de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek heeft de politie tijdens een achtervolging geschoten op een auto die probeerde te ontkomen na een verkeersovertreding. Dat schrijft Bruzz en bevestigt de politie van Brussel. De bestuurder is aan zijn verwondingen overleden. Een tweede inzittende is opgepakt, maar na verhoor vrijgelaten. Hij blijft wel een verdachte.

De achtervolging van de politie startte vanochtend in het centrum van Brussel. "Rond 05u30 is een politieploeg een achtervolging begonnen, omwille van een verkeersovertreding," verduidelijkt Olivier Slosse van de Brusselse politie. Het ging om een wagen met Franse nummerplaten. De auto zou zich op een plaats bevonden hebben die voorbehouden is voor trams. "De bestuurder is toen niet gestopt, maar weggevlucht."

Op de Ninoofsesteenweg in Sint-Jans-Molenbeek stopte de auto en stapte volgens onze informatie een van de inzittenden uit. De politie wilde de verdachte arresteren, maar de bestuurder maakte rechtsomkeer en probeerde in te rijden op de politiemensen. "De bestuurder volgde de bevelen van de politie daar nog steeds niet op. Hij reed in de richting van onze collega's en toen is er geschoten." Volgens de eerste info zou er één schot gelost zijn.

De bestuurder volgde de bevelen van de politie daar nog steeds niet op. Hij reed in de richting van onze collega's en toen is er geschoten

Olivier Slosse - politie Brussel Hoofdstad-Elsene

De bestuurder werd geraakt in de buik, maar kon nog verder rijden. 300 meter verderop werd hij tegengehouden. De politie probeerde hem te reanimeren en de man werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis, maar hij overleed op weg naar het ziekenhuis. 

Het slachtoffer is een 29-jarige Fransman. Zijn passagier is opgepakt, maar na verhoor weer vrijgelaten. De passagier is een twintiger met de Franse nationaliteit. Hij verklaarde dat hij samen met een vriend uit Frankrijk kwam voor een dagje vakantie. “Hij heeft zijn medewerking verleend tijdens het verhoor”, zegt Denis Goeman van het parket van Brussel. “Er is geen enkel element dat er op wijst dat hij betrokken was bij de feiten van gewapende weerspannigheid en dat hij zijn vriend zou hebben geholpen.” De man werd na verhoor vrijgelaten, maar blijft officieel nog een verdachte. “Het onderzoek is nog niet afgesloten.”

Het onderzoek naar de schietpartij is in handen van de onderzoeksrechter en het Comité P. "Het gaat om een onderzoek voor opzettelijke slagen en verwondingen zonder het oogmerk te doden maar met de dood tot gevolg", aldus Goeman. "Er werden verschillende onderzoeksdaden ingesteld om de precieze omstandigheden te achterhalen." Zo werd er een ballistische deskundige en een wetsarts aangesteld en zullen de camerabeelden geanalyseerd worden. "Tegelijkertijd loopt er ook een onderzoek voor gewapende weerspannigheid omdat de bestuurder wilde inrijden op de politie."

Onze reporter Fatma Taspinar was bij het Brusselse parket, waar een persconferentie werd gehouden. Herbekijk hieronder haar verslag: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen