Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De G7-top met de woorden van Trump: een "good job" van Macron

De afgelopen G7-top, de bijeenkomst van zeven van de belangrijkste industrielanden en de Europese Unie, kunnen we een voorzichtig succesje noemen. Het kwam namelijk niet tot openlijke conflicten en in sommige moeilijke dossiers waren er kleine openingen. De gastheer, Frans president Emmanuel Macron, kreeg van zijn Amerikaanse collega Donald Trump lovende woorden. 

De Franse badstad Biarritz was de voorbije dagen het toneel van de G7-top. De Atlantische zeelucht heeft de wereldleiders kennelijk deugd gedaan, zeker wanneer we vergelijken met de G7-top van vorig jaar in Canada toen president Trump de bijeenkomst vroegtijdig verliet en de slotverklaring onderuithaalde.

"De meningsverschillen tussen de westerse mogendheden lagen toen open en bloot op tafel", zegt VRT-journalist Jan Balliauw.

"Europees president Donald Tusk sprak voor deze G7-top nog over de laatste mogelijkheid om de westerse eenheid te herstellen. Zo zwaar waren de spanningen. Die openlijke meningsverschillen zijn nu uitgebleven en dat is toch wel een pluim op de hoed van de Franse president Macron."

Openingen

De fundamentele meningsverschillen zijn uiteraard niet verdwenen. Over het nucleaire akkoord met Iran bijvoorbeeld, waar de Verenigde Staten vorig jaar uit stapten. Of over vrijhandel, de Amerikaanse president Trump blijft een tegenstander van multinationale vrijhandelsakkoorden. Ook over klimaat is er geen eensgezindheid, tekenend daarbij was dat Trump niet aanwezig was bij de werkvergaderingen over dat thema. En moet de G7 opnieuw de G8 worden met Rusland erbij? Ook daar geen consensus.

"Maar er zijn wel degelijk voorzichtige stappen vooruit gezet op deze G7-top", stelt professor buitenlands beleid David Criekemans (Universiteit Antwerpen). "Meneer Macron heeft een grote dynamiek tentoongespreid. Ik zie Biarritz wel meer als een tussenstation. Het is niet het moment van de grote doorbraken in de grote geopolitieke dossiers van deze wereld."

Het was niet het moment van de grote doorbraken, Biarritz was een tussenstation met voorzichtige stappen vooruit

David Criekemans, professor buitenlandse politiek

Wat zijn dat die stapjes vooruit en die openingen? Denken we in de eerste plaats aan Iran. De Franse president Macron kwam met een stunt door onverwacht de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken te laten afkomen naar Biarritz. "Dat heeft de Franse diplomatie goed bekeken", dixit professor Criekemans. Trump had geen ontmoeting met de minister, maar hij toonde zich tijdens de slottoespraak wel bereid om eventueel met Iran rond de tafel te gaan zitten.

Trump liet verstaan ook met Peking te willen praten, over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. "En ook biodiversiteit is op de agenda gezet. De Franse diplomatie probeert al enige tijd om dat thema meer aandacht te geven", weet Criekemans.

"De First Lady was dol op jullie Franse wijn"

En dan moeten we het ook nog over de Franse wijn hebben. Vorige maand tweette een woedende Trump nog dat de Amerikaanse wijn beter is dan de Franse. Aanleiding was de digitale belasting die de Franse president Macron zou willen heffen op (Amerikaanse) technologiegiganten. Trump dreigde meteen met tegenmaatregelen tegen ingevoerde Franse wijn.

"Frankrijk had eerst een eenzijdig wapen gecreëerd, Trump was daar absoluut niet mee opgezet", zegt professor Criekemans. "Maar kijk: nu is er een voorlopig akkoord om in de schoot van de OESO (de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) de diplomaten aan het werk te zetten om een alternatieve mondiale taks eventueel te ontwikkelen."

Het noopte Trump tot de volgende ontboezeming tijdens de slotpersconferentie van de G7-top: "Ik kan bevestigen dat de First Lady dol was op jullie Franse wijn." 

Lof voor Macron

De volgende G7-afspraak is volgend jaar in de Amerikaanse stad Miami, met als gastheer de Amerikaanse president Donald Trump. Mogelijk zal de top dan zelfs plaatsvinden op een van de golfresorts van Trump. Dat hij onder de indruk was van Macrons werk bij deze top, bewijzen diens woorden van lof voor de Franse president. "Good job", richtte Trump zich tot Macron.

Videospeler inladen...

Beluister hier het gesprek met professor David Criekemans in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen