Represented by ZUMA Press, Inc.

Nieuw warmterecord: warmste 27 augustus ooit waargenomen in Ukkel

In Ukkel is vanmiddag 33,3 graden gemeten, en daarmee is een nieuw record gevestigd voor 27 augustus. Het oude record, uit 1964, stond op 31,8 graden. Volgens weerman Frank Deboosere was het nog nooit (sinds 1901) zo laat in het zomerseizoen zo warm. Omdat de 30 graden opnieuw werd overschreden, zitten we nu officieel in een derde hittegolf dit jaar. Het is van 1947 geleden dat er meer dan twee hittegolven in één jaar waren.

Het KMI spreekt van een hittegolf wanneer de maxima in Ukkel gedurende minstens vijf opeenvolgende dagen ten minste 25 graden halen, waarbij op minstens drie dagen 30 graden gehaald wordt.

Vrijdag werd het in Ukkel 26,6 graden, zaterdag 29,4, zondag 30,9 graden, maandag 31,3 graden en vandaag 33,3 graden. Ukkel is het referentiepunt van de meetstations in ons land, daarmee is de derde hittegolf van dit jaar dus officieel een feit.

Gisteren was het al zover in de provincie Limburg: in het meetstation van Kleine-Brogel werd voor de derde dag op rij 30 graden of meer gemeten, en het is er ook al vijf dagen op rij minstens 25 graden. Goed voor een regionale hittegolf.

De vorige hittegolven deze zomer gingen van 23 tot 30 juni en van 22 tot 26 juli, of tot daartoe 13 hittegolfdagen. Drie hittegolven in één zomer is bij ons erg uitzonderlijk. De laatste keer dat er er meer dan twee hittegolven in een jaar waren, was in 1947. Toen waren er maar liefst vier.

Sindsdien zijn er wél nog jaren geweest met twee hittegolven in ons land. De lange, warme zomer van vorig jaar leverde Ukkel twee hittegolven op: eerst 15 dagen van 13 tot 27 juli en dan een reeks van tien dagen, tussen 29 juli en 7 augustus.

Wat brengt het weer vandaag en de komende dagen?

We krijgen vandaag brede opklaringen, al verschijnen er soms sluierwolken. Het blijft wel meestal droog. Het is opnieuw zeer warm met maxima van 28 tot 30 graden in de Ardennen en van 31 tot lokaal 33 graden elders.

(lees verder onder de tweet)

Morgen hangt er veel hoge bewolking en ontstaan er in de namiddag geleidelijk stapelwolken. Er is kans op plaatselijke onweersbuien. De maxima schommelen tussen 26 en 30 graden. Aan zee is het koeler met maxima rond 24 graden. Woensdagavond en -nacht verwachten we meer buien met kans op onweer.

Donderdag is het over het westen al snel overwegend droog met opklaringen. Over het centrum en vooral over het oosten is het eerst zwaarbewolkt met lokale buien, mogelijk met onweer in Hoog-België. In de loop van de dag wordt het ook meestal droog met opklaringen in het centrum. Vooral over het oosten kunnen er tot in de namiddag enkele buien vallen. Het is minder warm met nog maxima van 20 tot 24 graden.

Vrijdag blijft het droog en rustig met zon en wolken. De maxima schommelen tussen 20 en 23 graden bij een zwakke tot matige zuidwestelijke wind. Zaterdag is het vaak zonnig. In de loop van de dag verschijnen er stilaan meer wolken vanaf het noordwesten maar het blijft vrijwel overal droog. De maxima schommelen rond 26 graden.

Bekijk het meest recente weerbericht (maandag 26 augustus - 20u)

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Ozondrempel op 2 plaatsen overschreden

Op 2 locaties werden te hoge ozonwaarden in de lucht gemeten. Dat was het geval in Veurne, West-Vlaanderen, en Berendrecht, Antwerpen. Gisteren werd de waarschuwingsdrempel nog op zes locaties overschreden. Volgens Ircel, de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu, is het risico op hoge ozonwaarden de volgende dagen kleiner, omdat het gaat regenen en minder warm zal zijn .

Bij een overschrijding van de waarschuwingsdrempel wordt personen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling (kinderen, ouderen en mensen met ademhalingsproblemen) aangeraden om geen zware lichamelijke inspanningen in de buitenlucht te doen.

Meest gelezen