Nicolas Maeterlinck

Informateurs beleggen nieuwe vergadering met N-VA, CD&V, PS, SP.A, Open VLD, MR en Groen

De federale informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) hebben voor woensdagavond met verschillende partijen een nieuwe vergadering belegd. Het zou gaan om dezelfde 7 partijen die op 28 juli al een eerste keer samenzaten: N-VA, CD&V, PS, SP.A, Open VLD, MR en Groen. Dat is door enkele betrouwbare bronnen bevestigd aan VRT NWS.

De informatieopdracht van Vande Lanotte en Reynders loopt stilaan af, want op 9 september geven ze in principe hun opdracht terug aan koning Filip. Naar verluidt hebben ze een nota over de begroting en het sociaal-economische klaargestoomd die ze met de verschillende partijen willen bespreken. 

Of het rondetafelgesprek tussen de voorzitters van de partijen die mogelijk een federale coalitie kunnen vormen ook tot iets zal leiden, blijft tot nader order koffiedik kijken. De federale formatie verloopt op zijn zachtst gezegd moeizaam, mede omdat de twee grootste partijen ten noorden en ten zuiden van de taalgrens (N-VA en PS) tot voor kort elkaars bloed konden drinken. 

Net omdat de puzzel zo complex is, blijven de informateurs en de verschillende partijdelegaties zo discreet. Die discretie is op zich al goed nieuws, want dat betekent dat de deelnemers aan de gesprekken geen bruggen willen opblazen. Maar dat is tot nu toe wel het enige goede nieuws.

Opvallend is dat Ecolo ook nu weer niet aan tafel komt. Nochtans hadden Groen en Ecolo zich zowat aan elkaar vastgeklonken. Ecolo is echter niet uitgenodigd omdat ze de vorige keer niet waren komen opdagen.

Meest gelezen