Videospeler inladen...

Kunstwerk "Eros/Eroos" van Johan Tahon wordt ontmoetingsplek aan VUB: "Hoop dat beeld positieve energie zal verspreiden"

De studenten van de Vrije Universiteit Brussel hebben er een nieuwe plek bij waar ze kunnen afspreken. Een heel kunstzinnige zelfs: beeldend kunstenaar Johan Tahon creëerde speciaal voor een open ruimte het 5 meter hoge beeld "Eros/Eroos". Het is vanmiddag geïnstalleerd. 

Vijf jaar heeft Johan Tahon gewerkt aan dit project. Zijn idee werd door een commissie gekozen. 

"Het heet EROS/EROOS, een verwijzing naar de god van de liefde", legt Tahon uit aan VRT NWS. "Het beeld staat op een plaats die een ontmoetingsplaats voor de studenten moet worden. Laat ons zeggen: dit is een mythisch wezen, waar misschien liefde zou kunnen ontstaan."

Tahon is blij dat het werk in de publieke ruimte staat zodat mensen er op kunnen reageren zoals ze willen. "Ik denk dat dit de ideale situatie is voor een kunstenaar. Hier zullen mensen geconfronteerd worden met het object, het mooi en lelijk vinden, er zal mee geleefd worden. Er zal reactie op komen en niet in een geïsoleerde ruimte zoals het museum is. Beter kan het niet zijn. "

Ik wil dat de mensen op het beeld zelf gaan zitten. 

Johan Tahon

Oorspronkelijk was er ook nog het plan om een extra bank rond het beeld te plaatsen, maar dat idee heeft Tahon van tafel geveegd. "Ik wil dat de mensen op het beeld zelf gaan zitten. Zelfs al wordt die patine geschonden, het is allemaal ok, ik wil dat mensen echt in contact komen met de sculptuur."

De kunstenaar hoopt dat zijn werk een positieve energie zal verspreiden, want volgens hem kunnen studenten die goed gebruiken. "Van mijn beelden zou je kunnen zeggen dat ze ook een soort engelen zijn, het zijn spirituele wezens die hier nu aanwezig zijn, die een ontmoetingsplaats worden, waar studenten rond kunnen verzamelen en waar ik een stille hoop heb dat ze een positieve kracht, een positieve energie zullen verspreiden. Ik weet dat sommige studenten die ook wel nodig hebben en heel goed zullen appreciëren."

En het allerbelangrijkste voor Tahon is dat de sculptuur mensen kan ontroeren en raken. "Als ik daarin slaag, dan heb ik echt gedaan wat ik moet doen. Dan ben ik heel tevreden." 

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen