Nergens meer woonboten dan in Oost-Vlaanderen

In Oost-Vlaanderen liggen 120 woonboten, dat is meer dan de helft van het totale aantal in Vlaanderen. Gent spant de kroon met 118 ligplaatsen. Enkel in Eeklo en Oudenaarde ligt telkens nog één woonboot. Alle mogelijke ligplaatsen zijn zo ingenomen. Wie toch nog op een woonboot wil wonen, kan een bestaand exemplaar kopen en de ligplaats zo overnemen. Voor nieuwe boten is geen plaats.

Vandaag zijn er op de Vlaamse waterwegen 216 woonbootligplaatsen. Vooral Gent is een trekpleister voor woonboten.Meer dan de helft van de ligplaatsen (118) bevindt zich op Gents grondgebied, met o.m. 63 plaatsen op het kanaal Gent-Terneuzen en 16 op het kanaal Gent-Oostende. Daarnaast hebben enkel Eeklo en Oudenaarde elk ook één woonbootplaats.

"Koop een bestaand exemplaar"

Dat brengt het totaal voor Oost-Vlaanderen op 120 woonboten en dat zal nog een tijd zo blijven want op alle mogelijke plaatsen waar het kan liggen er nu. Elders in Vlaanderen komen er wel nog bijna 20 ligplaatsen bij. "Heel sporadisch stijgt het aantal plaatsen, bijvoorbeeld omdat we locaties vinden waar het kan na werken", zegt Karen Buysse van de Vlaamse Waterweg. "In praktijk gebeurt het heel erg weinig, zeker in Oost-Vlaanderen. Voor nieuwe woonboten zijn er lange wachtlijsten. Wie toch op een boot wil wonen, kunnen we enkel aanraden om een bestaand exemplaar te kopen dat al een ligplaats heeft."

Geen valiezen maken

Wonen op een boot is erg populair maar wordt soms een beetje geromantiseerd vindt eigenaar Yanne De Belder. Hij woont met de Basboot al vijf jaar langs de Brugse Vaart in Gent. “We hebben onze Basboot al 20 jaar. Vroeger gebruikten we die voor culturele activiteiten. Buiten het seizoen gingen we er altijd mee op vakantie en we vonden dat zo leuk dat we beslist hebben om er op te wonen.”

"Je stapt nooit twee keer in dezelfde rivier"

Yanne ziet heel veel voordelen in wonen op een boot. “Een paar keer per jaar gooien we de trossen los en vertrekken we op reis. We hoeven geen valiezen te maken, hebben geen keuzestress en nemen gewoon alles mee. Het zicht vanuit de woonkamer is elke dag anders als we aan het ‘rijden’ zijn op ons drijvende huis. Er is een Griekse filosoof die zegt dat je nooit twee keer in dezelfde rivier kunt stappen. Wel, wij wonen nooit twee momenten op dezelfde plek want het water stroomt onder ons huis. Dat geeft een gevoel van veranderlijkheid, relativiteit. Het is apart.”

Veel onderhoud

Ondanks dat mooie, vrije leven zag Yanne al heel wat mensen hun woonboot vrij snel verkopen. “Je moet toch wel houden van het water en van schepen. Er kruipt toch ook heel wat onderhoud in. Zoals je ziet zitten mijn handen onder de verf en moet je ieder jaar schilderen. Ik ken veel mensen die afknapten na een paar jaar omdat ze een zere rug hadden of financieel geruïneerd waren. Het is zeker niet goedkoper dan een huis, maar zo’n boot gaat gelukkig heel lang mee. Maar ik raad iedereen aan: informeer je vooraleer je zo’n zotte keuze maakt.”

Ecologie

Een extra troef om een woonboot te kopen is voor Yanne het ecologische aspect. Zijn boot verlicht hij dankzij zonnepanelen. “We verbruiken heel weinig energie, iets wat in tijden van klimaatverandering toch iets is om bewust mee bezig te zijn. We wonen ook zeer klein. Alles is overzichtelijk, je hebt alles dicht bij je. Je wordt er je van bewust dat je niet veel plek nodig hebt om gelukkig te wonen.”

Veel mensen dromen van een plek op het water. Acteurskoppel Machteld en Danny ging zes jaar geleden op een zelf verbouwde woonboot wonen. En daar hebben ze nog geen minuut spijt van, al is op het water gaan wonen niet evident. Bekijk hieronder de reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen