Videospeler inladen...

Niet enkel Brazilië, maar ook Bolivia brandt: oppositie neemt Evo Morales onder vuur

De ogen van de wereld waren de voorbije dagen vooral op het Braziliaanse Amazonewoud gericht, maar ook buiten Brazilië, zoals in Bolivia, is de situatie alarmerend. Zo is onder meer ook het waardevolle Chiquitanowoud in Bolivia zwaar aangetast door de recente bosbranden. Niet enkel de bossen, maar ook de dieren hebben er onder te lijden. De bosbranden worden er een van de thema's voor de verkiezingen in het najaar.

Er zijn beelden verspreid van een gordeldier dat helemaal alleen verloren loopt in een woestenij na de bosbranden. De beelden zijn gedraaid in de regio van Charagua, in het zuidoosten van Bolivia. Een gordeldier dat het inferno overleefd heeft, trippelt over een uitgebrand gebied, maar is wellicht (half) blind geworden door het vuur. 

Het is maar één voorbeeld van hoe ook de dieren te lijden hebben onder de vele brandhaarden in Zuid-Amerika. "We zien dat veel dieren omgekomen zijn in de buurt van de weg", zegt Jerjes Suarez, een plaatselijke dierenarts. "Ze proberen te ontsnappen naar een plek waar het niet brandt, maar komen dan toch om door de hitte en de rook." 

Suarez en zijn team vinden dode gordeldieren, maar ook verkoolde pekari's. En zij die het overleefd hebben, wacht een nieuwe uitdaging: eten en drinken vinden in de woestenij.  "Uiteindelijk kunnen ook andere soorten zoals de jaguar in de problemen komen, want zij verliezen hun prooien." 

Verschroeide aarde

Uiteraard zijn ook de plaatselijke veehouders getroffen: hun vee heeft niks meer te eten want de aarde is helemaal verschroeid. Sommige dieren hebben ook longproblemen door het inademen van de rook.  

Plaatselijke inwoners van de Boliviaanse wouden en savannes tegen de grens met Paraguay en Brazilië klagen erover dat het vuur veel te traag wordt aangepakt. Net als in Brazilië gaat het om enorme gebieden, er is sprake van 1 miljoen hectare, of 10.000 vierkante kilometer, een derde van België. In het waardevolle Chiquitanowoud zouden 8.000 vierkante kilometer verloren zijn gegaan.

Volgens president Evo Morales heeft het vuur in heel Bolivia 12.000 vierkante kilometer natuur verwoest sinds mei, waarvan 5.000 vierkante kilometer woud. Een ramp voor veel plaatselijke diersoorten, en ook voor plaatselijke stammen. 

President Morales krijgt kritiek

Intussen heeft Morales internationale hulp aanvaard, maar hij krijgt ook veel kritiek omdat hij veel te traag gereageerd zou hebben. In Bolivia zijn het in oktober verkiezingen en Morales' uitdagers voeren voluit oppositie. Ze beweren ook dat Morales de branden onrechtstreeks in de hand heeft gewerkt door een soepeler politiek tegenover boeren die (traditioneel) een stuk land mogen platbranden om het te gebruiken. De bosbranden worden op die manier een van de campagnethema's. 

Bekijk hieronder beelden van het ronddolende gordeldier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen