Video player inladen...

Opvallend natuurfenomeen in De Panne: zoetwaterbron op strand

Op het strand van De Panne kijken veel zonnekloppers en wandelaars op van het zoete water dat er opborrelt en in zee stroomt. "Dit is een natuurlijk fenomeen", zegt geoloog Emmanuel Van Houtte.

"Het grondwater staat hoger in de duinen dan op het strand", legt geoloog Emmanuel Van Houtte van de Intercommunale Waterleidingsmaatschappij van Veurne-Ambacht (IWVA) uit. "Water stroomt altijd van hoog naar laag, dus dit zoete grondwater loopt onder de grond naar zee."

Zoet en zout

"Maar waar het zoete water onder de grond bij het zoute zeewater komt, kan het opborrelen. En dat is wat nu dus bij de waterlijn van De Panne gebeurt, ter hoogte van het Leopold I-monument. Wellicht heeft een kind ook een put gegraven, dat kan het nog extra uitlokken dat het water naar boven komt."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen