Videospeler inladen...

Rechter beslist dat meisje uit Leuven hoofddoek tóch mag dragen op school

Een meisje uit Leuven mag haar hoofddoek toch dragen op school, ook al geldt in de school een verbod op religieuze en levensbeschouwelijke tekens. Dat heeft de rechtbank in Leuven beslist. Volgens de rechtbank is het verbod "in strijd met de vrijheid van godsdienst". 

De schoolreglementen van het Gemeenschapsonderwijs zijn duidelijk: er geldt een verbod voor religieuze en levensbeschouwelijke symbolen. En dus valt ook een hoofddoek onder dat verbod. Maar een meisje uit Leuven wil haar hoofddoek toch ophouden tijdens de les en stapte daarom naar de rechtbank. 

De rechter uit Leuven heeft haar nu gelijk gegeven. Het meisje mag haar hoofddoek dus dragen tijdens de les en tijdens schoolactiviteiten. Dat wordt bevestigd aan VRT NWS. 

De advocate van het meisje is tevreden: "Mijn cliënte mag haar hoofddoek dragen in de lessen vanaf het moment dat het vonnis betekend wordt. Het vonnis moet direct uitgevoerd worden, dat betekent dat mijn cliënte over een paar dagen met haar hoofddoek naar school mag. De rechter heeft geoordeeld dat er geen specifieke omstandigheden zijn die het verbod in die school rechtvaardigen. Hij heeft ook geoordeeld dat het algemene verbod in alle gemeenschapsscholen, dat dat onevenredig is."

Het vonnis moet direct uitgevoerd worden, dat betekent dat mijn cliënte over een paar dagen met haar hoofddoek naar school mag

Evelyne Maes - advocaat meisje

Hoewel de rechter dus oordeelde dat het hoofddoekenverbod "onevenredig is", wordt het algemene verbod niet afgeschaft, omdat de rechter dat juridisch gezien niet kan. De uitspraak geldt dus alleen voor dit meisje. Het Gemeenschapsonderwijs kan wel nog in beroep gaan tegen het vonnis. 

Het is niet de eerste keer dat een rechter zo’n vonnis velt. In Tongeren besliste de rechtbank vorig jaar dat enkele meisjes uit twee middelbare scholen toch een hoofddoek mochten dragen ondanks een verbod. Maar de scholen en het Gemeenschapsonderwijs zijn wel nog in beroep gegaan tegen het vonnis. 

Bij twee scholen van het Gemeenschapsonderwijs is het schoolreglement wel aangepast, nadat enkele leerlingen een paar jaar geleden naar de Raad van State waren gestapt. 

GO!: "Afschaffing verbod ligt vandaag niet expliciet op tafel"

Het Gemeenschapsonderwijs bekijkt nog of het in beroep gaat tegen de uitspraak. Maar voorlopig blijft het algemeen verbod wel van kracht: "Dat ligt vandaag niet expliciet op tafel. We analyseren het vonnis van vandaag. Voor ons is het heel belangrijk wat het hof van beroep en het Grondwettelijk Hof zeggen en die zaken zullen we dan samen nemen en ons daarover beraden", zegt Nathalie Jennes van GO!.

Maar voorlopig mag het meisje dus wel met een hoofddoek in de les zitten. "Wij respecteren het vonnis en zullen dat volgen."

Bekijk hieronder Raymonda Verdyck (GO!) in "Terzake" en lees verder onder de video: 

Videospeler inladen...

Herbeluister het gesprek in "De wereld vandaag" hier:

Unia vraagt om algemeen verbod op te heffen, Vlaamse scholierenkoepel: "Verbod moet de laatste optie zijn"

Gelijkekansencentrum Unia vraagt intussen aan het GO! om het beleid aan te passen. "We roepen op om het algemene verbod op te heffen en vragen om het debat over levensbeschouwelijke diversiteit fundamenteler te voeren."

Ook de Vlaamse Scholierenkoepel is geen voorstander van een algemeen verbod: "Het is waanzin dat je als leerling je school moet aanklagen om het over een regel te hebben die ervoor zorgt dat je jezelf niet kan zijn. De school moest het verbod invoeren van het GO!, waardoor elk gesprek onmogelijk werd. Schoolregels maak je best samen met leerlingen en kunnen dus verschillen van school tot school. Een verbod moet de laatste optie zijn.”

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen