Slachtoffers van de Amerikaanse miljardair Epstein getuigen

Zestien vrouwen die de Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein beschuldigen van misbruik en sekshandel met vaak minderjarige meisjes, hebben vandaag van de rechter de kans gekregen om te getuigen tijdens een hoorzitting in New York. Tot een rechtszaak tegen de man kan het immers niet meer komen, sinds hij zelfmoord pleegde in de cel, twee weken geleden.

"Hij ontnam mij mijn dromen, mijn kans om de carrière uit te bouwen die ik wilde", zei Jennifer Araoz. Zij werd naar eigen zeggen door Epstein verkracht in zijn landhuis in New York, toen ze 15 was en actrice wou worden. "Het feit dat ik hem nooit voor de rechter zal zien verschijnen, blijft aan mij knagen", zei ze. "Ze lieten deze man zelfmoord plegen en hebben op die manier voor zoveel anderen hun kans op gerechtigheid kapotgemaakt."

Als de verdachte overlijdt, wordt normaal gezien de gerechtelijke procedure tegen hem stopgezet. Daarvoor was deze hoorzitting bedoeld. Maar de rechter bood de jonge vrouwen de kans om toch nog te vertellen wat hun was overkomen. De zestien vrouwen grepen hun kans met beide handen, in de hoop dat het ook andere slachtoffers zou aanzetten tot getuigen.

Advocate: "De dood van Epstein is niet het einde van deze zaak" (lees voort onder de video)

Video player inladen...

Verkracht "om volwassen te worden"

Sommige vrouwen vertelden zelf hun verhaal, van anderen werd de schriftelijke getuigenis voorgelezen door hun advocaat. Ze vertelden over de woede die ze voelden, en de pijn en schaamte door het misbruik. Ze zeiden hoe Epstein hen had gemanipuleerd, hoe hij zijn rijkdom en macht etaleerde, en de vele beroemdheden die hij kende, terwijl hij anderzijds misbruik maakte van hun zwakheden. 

Eén vrouw, die anoniem wilde blijven, zei dat Epstein haar liet overvliegen naar een ranch toen ze 15 was. Hij misbruikte haar daar urenlang, terwijl hij maar bleef zeggen dat hij haar een dienst bewees, dat hij haar hielp volwassen te worden. Ze vertelde dat hij haar misbruikte in een positie die haar dwong te kijken naar zijn ingelijste foto's, waarop hij glimlachend afgebeeld stond met allerlei beroemdheden. 

(lees verder onder de foto)

Eén van de vele huizen van Jeffrey Epstein, op de Maagdeneilanden
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Twee keer ontsnapt aan het gerecht

Jeffrey Epstein pleegde zelfmoord in zijn cel op 10 augustus. De lijkschouwer besliste dat het wel degelijk om een zelfmoord ging, al blijven zijn advocaten vragen om nader onderzoek, omdat zij moord niet uitsluiten. Epstein zat toen in voorhechtenis, op beschuldiging van misbruik en sekshandel met tientallen vaak minderjarige meisjes. 

Door zijn zelfmoord ontsnapte Epstein een tweede keer aan het gerecht. Een eerder gerechtelijk onderzoek naar gelijkaardige feiten leidde in 2007 tot een schikking, die erg gunstig uitviel voor Epstein. Hij bracht slechts dertien maanden door in de cel, en mocht overdag naar buiten om te werken.  Maar in de volgende jaren kwamen er, na onderzoek van een krant, nog talloze getuigenissen naar buiten van misbruikte meisjes en vrouwen over het hele land, en ook buiten de VS. 

Toch betekent de dood van Epstein niet dat het onderzoek nu ook wordt stopgezet. Er kunnen nog altijd aanklachten worden ingediend tegen mensen die de miljardair hielpen bij het rekruteren van de meisjes voor zijn netwerk. Daarbij zal wellicht vooral zijn jarenlange partner, Ghislaine Maxwell in beeld komen.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen