Roscosmos Space Agency Press Service

Sojoez met mensachtige robot Fiodor aan boord aangemeerd bij ISS

De Russische Sojoez-capsule met aan boord de mensachtige robot Fiodor is erin geslaagd zich vast te hechten aan het internationaal ruimtestation ISS. Dat is bekendgemaakt op Nasa TV. De komende dagen zullen de vaardigheden van de robot aan boord van het ISS getest worden.

Bedoeling was dat de koppeling aan het ISS zaterdag al zou plaatsvinden, maar dat mislukte toen. De capsule was tot op 96 meter van de aanmeerplek genaderd, maar begon daarna weg te driften.

De capsule van de Sojoez-MS-14 is onbemand, maar bevat wel de mensachtige robot Fiodor, die 1,80 meter groot is en bijna 160 kilogram weegt. Fiodor - Skybot F-850 voor de vrienden - is een Russische voornaam, maar luidt in het Engels Fedor. Dat staat voor "Final Experimental Demonstration Object Research".

Een van de belangrijkste vaardigheden van de robot is dat hij menselijke bewegingen kan imiteren, waardoor hij op termijn astronauten kan helpen of taken van hen kan overnemen.  De robot zal nu twee weken lang verschillende taken uitvoeren onder toezicht van de Russische kosmonaut Aleksandr Skvortsov. De kosmonaut zal de vaardigheden van robot Fiodor testen onder microzwaartekracht (beter bekend als gewichtloosheid). Zijn terugkeer is voorzien op 7 september.

Fiodor heeft op Instagram en Twitter ook een eigen account, waarop hij een inkijk geeft in de dagelijkse beslommeringen van een humanoïde robot. Daar liet hij intussen al weten dat hij goed aangekomen is in het ISS, met bijbehorende excuses voor de vertraging.

Roscosmos Space Agency Press Service

Meest gelezen