Spam teistert Google Calendar plots, zo verwijder je het

Er komen opvallend veel meldingen van spam, ongewenste berichten, in de kalenderfunctie van Google. Mensen krijgen uitnodigingen om bijvoorbeeld een smartphone te claimen die ze hebben gewonnen. Wat uiteraard niet zo is. Niet klikken is de boodschap. En al zeker geen persoonlijke gegevens doorgeven.

Wie wil er niet een dure smartphone winnen? Maar wat te mooi is om waar te zijn, is het vaak ook. De laatste dagen zijn er meer meldingen dat oplichters Google Calendar gebruiken om je computer binnen te dringen, via een uitnodiging in je agenda, zoals bijvoorbeeld in de foto hieronder. 

De uitnodiging beweert dat je een iPhone hebt gewonnen, maar wie klikt, haalt rotzooi binnen. Dat kan een virus zijn, maar ook software die gaat snuisteren in je wachtwoorden bijvoorbeeld. Of je wordt gevraagd om je kredietkaartnummer te geven. Zeker niet doen.

Bedrijven als Google doen er alles aan om alle mogelijke vormen van spam aan te pakken, maar oplichters zijn altijd op zoek naar nieuwe technieken. Het is niet de eerste keer dat 'calendar spam' opduikt. Eerder al, in 2016, was er een piek, maar toen bij Apple. Maar hoe het nu komt, is helemaal niet duidelijk.

Je kan er wel iets aan doen:
1. Open je laptop of computer en klik in je kalender op "Instellingen".
2. Selecteer "Afspraakinstellingen".
3. Wijzig de optie "Automatisch uitnodigingen toevoegen" door "Nee, alleen uitnodigingen weergeven waarop ik heb gereageerd" te selecteren uit de lijst.

Schakel in de instellingen daaronder ook de optie uit dat afspraken automatisch worden toegevoegd aan je kalender. En herhaal dezelfde stappen op je smartphone.

Meest gelezen